Foto – Shutterstock

Dabiska aizsardzība 0


Augiem nav refleksu, kādi ir cilvēkiem un dzīvniekiem, lai cīnītos pret faktoriem, kas izraisa slimības, taču sastāvā ir vēl dažas īpaši svarīgas aktīvas vielas, piemēram, bioflavonoīdi. Tie aizsargā no kaitīgajiem ārējās vides faktoriem – baktērijām, vīrusiem, sēnītēm, kaitīga gaisa sastāva u. tml. Šīs vielas noder arī cilvēkiem.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
Lasīt citas ziņas

Kad vīrusi ir ņēmuši virsroku un zāles tiek meklētas nevis aptiekā, bet starp tautas līdzekļiem, Lauris Līcītis iesaka ņemt vērā mikroelementu, vitamīnu u. c. vērtīgo vielu bioloģisko pieejamību. Tas nozīmē, ka jānoskaidro aktīvās vielas spēja uzsūkties organismā. – Piemēram, ja nav savesta kārtībā zarnu mikroflora, tā būs agresīva un neļaus uzņemt vitamīnus. Arī zarnu baktērijas ir jālieto pareizi – tukšā dūšā, nevis ēšanas laikā! – uzsver imunologs Lauris Līcītis.

Ārsts savā praksē novērojis vēl vienu grēciņu – stimulējošās ehinācijas preparātus nedrīkst lietot ikviens! Īpaši tas attiecas uz maziem bērniem un veciem cilvēkiem. Šā auga aktīvās vielas diezgan īsā laikā imūnsistēmu sāk bloķēt. Tādēļ ehinācijas kursam nepieciešamības gadījumā nevajadzētu pārsniegt 10 – 14 dienas. – Šī auga aktīvās vielas nav domātas profilaksei, jo tās imunitāti regulē, nevis stimulē! – skaidro Lauris Līcītis. Šī iemesla dēļ ehinācijas preparāti nav ieteicami bērniem līdz viena gada vecumam.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ārsts kritiski izsakās arī par kompleksajām tējām, jo augiem ir vairāk nekā tikai viena īpašība, turklāt aktīvo vielu koncentrācija nav nosakāma, tādēļ nevar zināt, kādas īpašības dominēs un kāda būs organisma reakcija. – Nav nenopietnu preparātu, vienmēr svarīga to lietošana un devas, – piebilst imunologs. Piemēram, ingveru Lauris Līcītis iedrošina lietot, cik vien sirds kāro, savukārt zaļo tēju vajadzētu ierobežot līdz divām tasītēm dienā.

Diemžēl ne visu aptiekā nopērkamu augu valsts preparātu sastāvā ir aktīvās vielas, kas svaigos produktos. Taču aktīvajām vielām (bioflavonoīdiem, antociāniem u. c.) ir jābūt norādītām uz etiķetes un lietošanas instrukcijā. Piemēram, daudz pētījumu veikts ar greipfrūtu sēklām un mizām, un ir pierādīts, ka bioflavonoīdam, ko satur greipfrūts, ir gan antibakteriālas, gan pretvīrusu un pretsēnīšu iedarbība. Savukārt urīnceļu infekciju gadījumā ieteicamas dzērvenes vai dzērveņu ekstrakts. Ogu aktīvajai vielai antociāniem ir pierādīta spēja kavēt biežākā šīs infekcijas izraisītāja E.coli pieķeršanos urīnceļu sienām. Tādēļ, ja netiek lietotas svaigas dzērvenes, ekstraktam ir jāsatur antociāni. Produktos, kas ražoti no ogu sulas koncentrāta, aktīvās vielas tikpat kā nebūs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.