Foto – Shutterstock

Kā ārstēt 0

Cik izteikti konjunktivīts izpaužas, atkarīgs no imunitātes. “Nopietnas slimības gadījumā, kad ārsts izrakstījis zāles, nebūtu prātīgi uzreiz iet uz darbu, lai neaplipinātu citus,” uzsver Katrīne Morkāne. Ja mājās kādam ir konjunktivīts, katram ģimenes loceklim noteikti jāizmanto savs dvielis un citi higiēnas priekšmeti. Tā kā baktērijas un vīrusus var viegli nodot citiem, bieži un rūpīgi jāmazgā rokas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 3
Lasīt citas ziņas

Diskomforta mazināšanai jebkura konjunktivīta veida gadījumā noderēs mākslīgie acu mitrinātāji.

Bakteriālu konjunktivītu ārstē ar antibakteriāliem pilieniem, bet pret vīrusiem specifisku zāļu vairākumā gadījumu nav. Nereti ārsts izraksta antibiotikas arī tad, jo, vājinoties imunitātei, var pievienoties arī bakteriāla infekcija. Šādos gadījumos ārstēšana var ieilgt līdz pat divām nedēļām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja bakteriāla konjunktivīta simptomi nav izteikti, lietojot ārsta izrakstītus medikamentus, sūdzības var mazināties jau pirmo stundu laikā, taču zāles jāturpina pilināt tik ilgi, cik noteicis ārsts, lai simptomi tuvākajās dienās neatkārtotos. Smagākos gadījumos var nākties atkal vērsties pie speciālista, lai mainītu ārstēšanu, ja līdz šim tā nav bijusi iedarbīga.

Alerģiskas izcelsmes konjunktivītu ārstē ar pret­alerģijas medikamentiem un cenšoties izvairīties no alergēna. Simptomi mazināsies, lietojot zāles arī iekšķīgi.

Hronisks konjunktivīts nereti pavada kādu citu slimību, tāpēc tad būtu jāpievērš uzmanība vispārējai organisma izmeklēšanai un imunitātes stiprināšanai. Būtu jāpārliecinās, vai nav parādījusies skropstu ērcīte. Šīs infekcijas gadījumā simptomi ir līdzīgi, bet tie ir ļoti ilgstoši un vairāk izraisa hronisku plakstiņu, nevis pašu acs ābolu kairinājumu.

Daktere Morkāne kategoriski iebilst pret dažādu novārījumu pilināšanu acīs. Tā iespējams nodarīt nevajadzīgu kaitējumu, provocēt vīrusu vai baktēriju dziļāku iedarbību, un šādu infekciju var nākties ārstēt ļoti ilgi un nopietni. Siltas kumelīšu vai melnās tējas kompreses no rītiem un vakaros noderēs vienīgi hroniska konjunktivīta gadījumā pirms zāļu lietošanas plakstiņu kopšanai, lai vieglāk notīrītu uz skropstām sakrājušos strutainos izdalījumus. Ja konjunktivīts ir akūts, siltums tikai provocēs plakstiņu tūsku, taču ārstnieciskas nozīmes tam nebūs.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.