Foto – Shutterstock

Pilnīgs klusums un medikamenti 0

Visefektīvākās zāles balss aizsmakuma gadījumā ir miera režīms. Tas nozīmē pilnīgu klusumu un noteikti ne čukstēšanu, kas balss saites noslogo vēl vairāk, jo čukstus režīmā muskulīšiem jāstrādā ar daudz lielāku jaudu.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna 199
Lasīt citas ziņas

! Kakla un balss problēmu gadījumos tradicionāli meklējam arī skalojamos līdzekļus. Bet skalošana nelīdzēs, ja iekaisums iemitinājies tikai balsenē. Arī kakla sildīšanu nevajadzētu izmantot balss atgūšanai, jo balsenei turpat kaimiņos ir vairogdziedzeris, ko bez iemesla nevajadzētu kairināt.

Ja problēma būs pavisam nopietna, ārsts nepieciešamības gadījumā var izrakstīt nosūtījumu fizikālo procedūru veikšanai pie speciālista.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Dažkārt, ja ļoti nepieciešams, ārsts uz balss saitēm uzpilina zāles un eļļas, lai mazinātu tūsku, bet parasti tam nav ilgstošas iedarbības. Noteikti jāņem vērā, ka cilvēks pats uz balss saitēm nevar neko uzpilināt, – saka daktere Ligita Kupica. Viņa piebilst, ka atsevišķos gadījumos, kad pro­blēmas ar balsi un kaklu rodas bieži un vainojamas galvenokārt iekaisušas mandeles, vērts pārdomāt par to izoperēšanu. – Ja ap mandeli pastāvīgi ir iekaisums, tas var ietekmēt arī balseni. Ja iekaisuma uzturētājs ir likvidēts, arī gļotādas bojājums balsenes rajonā vairs var nebūt.

Savukārt, ja cilvēki zina, ka pavasarī vai vasarā pēc peldes vai pēc garākas dienas, kad daudz runāts vai dziedāts (piemēram, pēc Jāņiem), pazūd vai aizsmok balss, ieteicams padomāt par profilaksi. Līdztekus balsenes muskulatūras vingrinājumiem nozīmīga ir arī balss saišu mitrināšana.

Ja tomēr nav izdevies izvairīties no aizsmakuma, viens no efektīvākajiem palīgiem ir hialuronskābe, ko mūsdienās plaši izmanto ne tikai kosmētiskajos līdzekļos, bet arī veselībai paredzētajos preparātos.

Hialuronskābe ilgstoši mitrina mutes un rīkles dobuma gļotādas, pārklājot tās ar aizsargplēvīti, un mazina simptomus – kņudēšanu, sāpes. Protams, apēst šo vērtīgo skābi nav iespējams, jo dabā tā nav pieejama tiešā veidā, taču rīkles gļotādām draudzīgā hialuronskābe iekļauta sūkājamo tablešu un hidrogela sastāvā.

Lai gan aizsmakums, tā teikt, nav mirstamā vaina, tomēr ilgstoši neārstēta balss var kļūt čerkstoša, var mainīties tembrs. – Tā mēdz notikt, piemēram, smēķētājiem, kuriem var būt tik ilgi iekaisušas balss saites, ka tās jau sabiezē un maina balss skanējumu, turklāt tas nepāriet arī tad, ja cilvēks vairs nesmēķē, – skaidro Ligita Kupica.

Savukārt, pārpūlējot balsi, tiek uzberzti tā sauktie dziedātāju mezgliņi, kas rada čerkstošu skaņu. Tos iespējams izoperēt, taču procedūra ir gana nepatīkama, tāpēc jau laikus der padomāt, kā palīdzēt savai balsij atgūt skanējumu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.