Histamīns nātrēs 0


Pēc dakteres vārdiem, vēl viena problēmu izraisoša grupa ir produkti, kas paši par sevi satur daudz histamīna. Piemēram, ieliekot roku nātrēs, kurās ir pārpārēm histamīna, tā kļūst sarkana, sāk niezēt. Histamīns, kas var radīt alerģijai līdzīgu reakciju (niezi, piesārtumu, pietūkumu), ir arī zemeņu un tomātu lapās, pašos tomātos, zemenēs, citrusaugļos, šokolādē, riekstos un citos produktos. Jo jutīgāks organisms, jo reakcija no histamīna var būt lielāka.

Reklāma
Reklāma

Terpentīna ziede un henna

Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 125
Krievi nāk virsū kā melna nakts.. Ukraiņi nosauc laiku, kad vairs nevarēs noturēt fronti – ne ieroču, ne spēka nav
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 70
Lasīt citas ziņas

Ja āda ir jutīga kādu citu iemeslu dēļ, piemēram, sakairināta, tā var asi reaģēt (sākas dermatīts, ādas iekaisums) arī uz skujkoku ekstraktiem un eļļām. Paaugstināta jutība tad var būt arī pret tautā populāro un specifiski smaržojošo terpentīna ziedi, ko ieberzēšanai lieto pret artrītu, muskuļu sāpēm vai reimatismu. Alerģisku reakciju, pat smakšanu, var izraisīt terpentīnu saturoši pilieni, kurus dažkārt izmanto bronhīta un citu plaušu slimību ārstēšanai.

Ne vien matu krāsošanai, bet arī pašlaik ļoti modē esošajiem pagaidu tetovējumiem uz ādas tiek lietota henna. Dabīga krāsviela, ko iegūst no hennas krūma, taču arī ar to jābūt uzmanīgiem: dakterei Ievai Cīrulei bijuši pacienti, kuriem no tās lietošanas sācies anafilaktiskais šoks. Skaidrs, ka alerģiskiem cilvēkiem labāk neriskēt ar savu dzīvību un hennu nelietot.

Zelta padomi

CITI ŠOBRĪD LASA

Alergoloģe Ieva Cīrule sniedz ieteikumus, kā rīkoties, lai, lietojot pārtikā, medicīnas nolūkā vai kosmētikā produktus no dabas vielām, neradītu sev liekas problēmas.

*Ja cilvēkam nācies izjust kādu no alerģiskajām izpausmēm, bet līdz šim viņš nav bijis pie ārsta un noskaidrojis, kas tam par iemeslu un kā ar to cīnīties, noteikti vismaz vienu reizi jāatnāk pie alergologa un jāsaņem konsultācija.
*Alerģiskam cilvēkam pirms medikamentu, uztura bagātinātāju vai kosmētisko līdzekļu iegādes noteikti jāizlasa, kas ir to sastāvā, un, ja zināms, ka ar kādu vielu saistītas blakusparādības, labāk neriskēt un konkrēto produktu nepirkt. Tas noteikti jādara arī tiem, kuriem pavasarī vai vasarā asaro acis un bijusi šķaudīšana. Kāds varbūt to noraksta uz vīrusu, tomēr jāņem vērā, ka vīruss nevar katru gadu precīzi būt klāt laikā, kad apkārt viss zied.
*Kad skaidri zināms, ka nedrīkst ēst, teiksim, riekstus, tas noteikti jārespektē, pretējā gadījumā tas var izrādīties dzīvībai bīstami.
*Ja ir alerģija pret kādu produktu, tas nenozīmē, ka nedrīkst lietot neko alerģiju izraisošu, bet gan tieši konkrēto produktu.
*Ļoti uzmanīgiem jābūt tiem, kuriem ir gaišas ādas tips, īpaši, ja runa ir par kosmētiku: gaiša āda ir jutīgāka.
*Ja iegādāts jauns krēms (arī sejas, acu) un nav zināms, kā āda varētu uz to reaģēt, vispirms līdzekli vajadzētu uzklāt uz apakšdelma un tur to atstāt uz diennakti. Tad novērtēt, kā šī vieta izskatās.
*Ja kāds kosmētikas līdzeklis, piemēram, krēms, izraisījis ādas apsārtumu vai niezi, tas nekavējoties jānomazgā.

Vairāk par augiem var lasīt žurnāla “36,6°C” pielikumā “Dabas Dziedniecības Ceļvedis”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.