Foto: Shutterstock

“Nevainīgi” ēdieni un dzērieni, kuri satur alkoholu. Tas ir pat banānos! 21

Iespējams, jūs šokēs, uzzinot, ka pārtikā, ko mēs uzskatām par tādu, kurā nav alkohola, slēpjas alkohols, vēsta “Daily Mail”.

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 178
Neizmet, turpini izmantot – 10 praktiski pielietojumi ikdienā tavam vecajam viedtālrunim 7
“Krievi mūs burtiski aprīs!” Ukraiņu komandieris skaidro iespējamās kara pauzes briesmas 139
Lasīt citas ziņas

Dažos pārtikas produktos, sākot no maizes un augļu sulas līdz jogurtam un sojas mērcei, var būt vairāk alkohola nekā dažos mazas alkohola koncentrācijas alos.

Patiesībā tikai viens banāns var saturēt aptuveni 0,2 tilpumprocentus ABV (alkohola tilpumkoncentrācija), liecina rehabilitācijas klīnikas Abbeycare dati. Nogatavojušos banānos var būt divreiz vairāk.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pārsteidzoši, ka amerikāņu stila burgeru bulciņas ir tik augsts alkohola saturs, sasniedzot līdz pat 1,28 %.

Kviešu un rudzu maize satur mazāk – 0,29 % ABV. Tā liecina 2016. gadā žurnālā Journal of Analytical Toxicology publicētais pētījums.

Jebkurš raudzēts pārtikas produkts var saturēt alkohola pēdas. Tāpat kā alus, maize satur raugu, ūdeni un graudus, bet maize nesatur apiņus. Raugs fermentē ogļhidrātus un ražo spirtu, bet lielākā daļa šī spirta tiek iztvaicēta gatavošanas procesā.

Tāpat arī augļu sulā var būt slēpts etanols. 2016. gadā veikts pētījums liecina, ka vīnogu sulā ir 0,086 % , apelsīnu sulā – 0,073 % un ābolu sulā – 0,026 % alkohola tilpumkoncentrācija. Savukārt ķiršu jogurtā ir 0,02 procenti.

Fermentācija – kad baktērijas vai raugs sašķeļ ogļhidrātus cukurā, kas pārvēršas skābē vai alkoholā – ir veids, kā šajos produktos nonāk alkohols.

Piemēram, banāns fermentējas, kad gaisā esošais raugs reaģē ar auglī esošo cukuru, kas izraisa raudzēšanu, pārvēršot to alkoholā un oglekļa dioksīdā.

Tā paša iemesla dēļ rūgst arī augļu sulas. Ja sula tiek atstāta siltā vidē, gaisā esošais raugs sulā esošos cukurus pārvērš alkoholā.

Tikmēr sojas mērce fermentējas ražošanas procesā.

Sojas pupiņas, kvieši, sāls un ūdens tiek apvienoti un fermentēti, kā rezultātā kviešu cietes sadalās cukurā un pārvēršas alkoholā.

Reklāma
Reklāma

Lai gan ražošanas laikā liela daļa šī spirta iztvaiko, produktā joprojām ir 1,5 % līdz 2 % spirta, kas tam piešķir papildu garšu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.