Šefpavārs novērtē atzinīgi 0


Skolas virtuves telpas ir Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolā ir visai šauras, tāpēc kā alternatīvu risinājumu atsevišķam plauktam atsevišķo, celiakijas diētas ēdienu gatavošanai paredzēto trauku novietošanai izmanto šo piederumu ietīšanu pārtikas plēvē. Bērnu sēdināšana pie galda tiek risināta tāpat kā Rīgas Angļu ģimnāzijā – skolēniem ar speciālajām diētām ir sava, vienmēr viena un tā pati vieta pie galdiem, par ko ir informēts gan virtuves personāls, gan skolotāji, gan arī paši bērni.  Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskola ir vienīgā izglītības iestāde, ko apkalpo IK “Ligo”, un līdzšinējo sadarbību firmas vadītāja Ligita Vaivode raksturo kā veiksmīgu: “Kopumā es šeit esmu jau piecpadsmito gadu. Kādreiz aprunājamies ar bērnu vecākiem, ar direktori, un nāk jau arī vecāki, protams, jautā, ko grib zināt, un viss tiek paskaidrots.”  Piemēram, pēc vienošanās ar vecākiem skolas kafejnīcā bērniem atļauts iepirkties tikai, sākot no otrās klases, jo pirmklasnieki “nesaprot, kur paliek naudiņa.”

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
Dārzs
FOTO. Cik šogad maksā stādi, un kas ir piedāvājumā? Reportāža no Siguldas Stādu parādes
Kokteilis
Gudri jau kopš dzimšanas: 5 zodiaka zīmju pārstāvji, kuri var lepoties ar attīstītu intelektu
Lasīt citas ziņas

Ligita Vaivode stāsta, ka skolas ēdienkarte mainās katru otro nedēļu, un tiek sastādīta atbilstoši Rīgas domes izglītības, kultūras un sporta departamenta izstrādātajiem ēdienkaršu piemēriem: “Mums bija konkurss un saņēmām informatīvās ēdienkartes, pēc kurām jāvadās. Ēdienkarte mainās. Nav tā, ka, piemēram, tā kā bija kotletīte šodien, tā būs arī nākamnedēļ. Tad būs kaut kas cits, piemēram, varbūt makaroni ar gaļu, cepetis, viltotais zaķis. Ja šodien ir kotlete, tad nākamo reizi tā būs tikai aiznākamnedēļ.”

Foto: Didzis Staris, apstrāde: Claudio Yurdadon
CITI ŠOBRĪD LASA

Eksperimenta dienā pusdienās parastā ēdienkarte bērniem no 1. Līdz 4. klasei bija veģetārā pupiņu zupa ar krējumu, malts cūkgaļas veltnītis (ar kviešu miltiem), kāpostu, ābolu, burkānu salāti, ķiršu sulas dzēriens un rudzu sēklu maize. Savukārt bezglutēna ēdienkarte sastāvēja no veģetārās pupiņu zupas ar krējumu, malta cūkgaļas veltnīša (ar bezglutēna miltiem), kāpostu, ābolu, burkānu salātiem, ķiršu sulas dzēriena un kukurūzas galetēm. Tātad pēc būtības bērnu porcijā atšķīrās tikai cūkgaļas veltnītis un maize, un tikai maize bija būtiski atšķirīga pēc izskata. Arī šīs skolas ēdnīcā tāpat kā Rīgas Angļu ģimnāzijā parastās un bezglutēna porcijas gatavo pēc izskata līdzīgas, lai bērniem vizuāli atšķirīgs ēdiens nesagādātu liekus pārdzīvojumus. “Mazi bērni jau sāk raudāt, ja viņiem dod kaut ko citu,” ēdiena vizuālā aspekta nozīmību komentē šefpavāre.

Veselīgas ēšanas kustības šefpavārs Normunds Baranovskis šīs skolas pusdienas novērtē ar 8/9 ballēm: “Ļoti labi. Man liekas, kad es mācījos skolā, mani tik labi nebaroja. Lai gan mērce nebija, dārzeņi bija sulīgi – viss kārtībā! Desmit ballu skalā likšu astoņi vai deviņi, jo Rīgas Angļu ģimnāzijas ēdiens likās labāks, bet tā varbūt bija vienkārši neveiksmīgāka diena, vai otrādāk.”
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.