Foto – Shutterstock.com

Kur „dzīvo” imunitāte? 0


Viens no būtiskākajiem priekšnosacījumiem imunitātei ir zarnu trakta veselība. Zarnu traktā mītošās baktērijas veido mikrobiomu, kas ietekmē gan ādas stāvokli, gan svaru, gan pat holesterīna līmeni. Ja zarnu sieniņās vai gļotādā ir bojājumi, organismam ir traucēta minerālvielu un vitamīnu uzsūkšanās, un cilvēka imunitāte kļūst trauslāka.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 10
Lasīt citas ziņas

Kopumā cilvēks sevī nes aptuveni 1800 dažāda veida baktēriju. Zarnu mikrofloru var ietekmēt, piemēram, lietojot probiotiķus. Nereti tiek runāts arī par labajām baktērijām, piemēram, bifido vai acidofilajām baktērijām, taču tās uz katru cilvēku iedarbojas atšķirīgi. Daudziem tās izraisa, piemēram, vēdera pūšanos. Bifidobaktērijas atrodamas arī jogurtos, taču tie nereti ir ļoti saldi, bet cukurs, nonākot vidē ar baktērijām, tas netieši enerģētiski iznīcina labās baktērijas.

Labajām baktērijām kaitīgas var būt arī antibiotikas. Protams, ir situācijas, kad antibiotiku lietošana ir pilnīgi atbilstoša. Tomēr antibiotikas neizšķir labās un sliktās baktērijas, tāpēc iznīcina gan vienas, gan otras. Kā paskaidro imunologs, nereti pareizā laikā iedodot pareizu baktēriju, no antibiotiku lietošanas iespējams izvairīties pavisam.
Tāpat, lai organisms būtu stiprs, no tā jāizvada kaitīgās vielas, kas sakrājas šūnu vairošanās procesā. Tādi ir tā dēvētie brīvie radikāļi. Īpaši tie vairojas fiziskas slodzes un stresa apstākļos. Brīvo radikāļu neitralizēšanai nepieciešami antioksidanti – magnijs, kālijs, polifenols u.c. Protams, viens no būtiskākajiem antioksidantiem ir C vitamīns, kurš atrodams, piemēram, ogās un citrusaugļos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Imunologs Lauris Līcītis atzīst, ka samērā kritiski lūkojas uz imūnsistēmas uzlabošanai paredzētajām tējām, kuras nereti tiek nepareizi izmantotas, tādejādi no stimulējoša efekta tās kļūst imunitāti bremzējošas. Piemēram, nereti ilgstoši tiek lietota ehinaceja, kaut gan maksimāli būtu lietojama divas nedēļas.

Kopumā gan speciālists uzsver, ka viens no labākajiem palīgiem imunitātes spēcināšanai ir antioksidanti un fiziskas aktivitātes – skriešana, peldēšana, pastaigas svaigā gaisā: tas viss uzlabo gan veselību, gan dzīves kvalitāti kopumā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.