Foto – Shutterstock

Netēlo pankūku! 0


Lai izvairītos no problēmām, ikvienam, ilgstoši uzturoties saulē, jālieto aizsargkrēmi ar UV faktoriem. Atšķirībā no pašiedeguma krēmiem tie nekad nenodara kaitējumu. Braucot atpūsties uz dienvidu zemēm, ceļojuma somā obligāti jāieliek aizsargkrēms ar lielāku SPF skaitli, jo tuvāk ekvatoram saule karsē intensīvāk.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
TV24
Ar ko Lukašenko uzjautrinājis Slaidiņu: “Tur veči stūma ezi ārā ar visām adatām!” 12
Kokteilis
Gudri jau kopš dzimšanas: 5 zodiaka zīmju pārstāvji, kuri var lepoties ar attīstītu intelektu
Lasīt citas ziņas

Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, katru gadu pasaulē reģistrē 2–3 miljonus ādas vēža saslimšanas gadījumu, un aptuveni 20% no šiem cilvēkiem galvenais slimības cēlonis ir ilgstoša uzturēšanās saulē (Indijā, Pakistānā u.c. siltajās zemēs).

Protams, UVB starojuma ietekmē ādā notiek vitamīna D3 sintēze, kas ir neatņemama sastāvdaļa kaulaudu formēšanā, taču tāpēc nav nepieciešams uzturēties aktīvos saules staros vairāk par 20 minūtēm. Nav prāta darbs nepārtraukti gulēt saulē un cepināties kā pankūkai, it īpaši, ja ir dzimumzīmes. Lielāks apdegumu risks ir cilvēkiem ar rudiem matiem vai ļoti gaišu ādu. Ilgstoša uzturēšanās saulē un liels UV radiācijas daudzums var nelabvēlīgi ietekmēt ne vien ādu, bet arī acis un imūnsistēmu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vērts ieklausīties sinoptiķu brīdinājumos par ultravioletā starojuma intensitāti atsevišķās diennakts stundās. Globālais ultravioletās radiācijas indekss (UVI), ko nosaka robežās no 0 līdz 11+, raksturo Saules ultravioletās radiācijas līmeni uz Zemes virsmas. Jo lielāks šis indekss, jo vairāk tas ietekmē ādu un acis.

Dzirdēti iebildumi: vai mēs vārgāki par senčiem, kuri arī ļoti saulainās vasaras dienās nemeta malā kārtējos lauku darbus? Taču agrāk lauku cilvēki dienu plānoja tā, lai vairāk paveiktu agrās rīta vai vēlākās vakara stundās, bet, ja nācās sviedrēties bula laikā, noteikti kaut ko vilka mugurā un lika galvā. Turklāt mūsdienās UV starojuma intensitāti ietekmē pārmaiņas atmosfērā, globālā sasilšana un ozona slāņa samazināšanās.

Grūti ārstējama

– Melanomas gadījumā ķīmijterapijai ir ļoti zema efektivitāte, arī starošana ir neefektīva. Paliek imūnterapija. Tā ir speciāli melanomai paredzēta terapija, ko izraksta imunologs. Taču arī šie medikamenti nav panaceja. Pasaulē ir pieejami jaunās paaudzes medikamenti, taču mūsu valstī to nav un tuvākajā laikā, visticamāk, nebūs, jo ir ļoti dārgi. Pirmām kārtām tiek veikta operācija, un pēc histoloģiskās analīzes tiek lemts, ko piedāvāt tālāk, – stāsta ārste Zinaida Štara.

Latvijā diemžēl valda stereotips – ar mani jau tas nenotiks. Savukārt citur pasaulē modē ir aristokrātiskais bālums. Turklāt valstīs, kur veselība ir prioritāte, cilvēki saprot – bez tās svarīga nav ne banka, ne veikals, ne ceļojums.

Ja katrs par sevi nerūpēsies, ja meklēs medicīnisko palīdzību novēloti, ārsts var arī nespēt palīdzēt, jo, parādoties metastāzēm, prognoze ir slikta un palīdzība ierobežota.

UZZIŅA

Progresīvs solis

Kopš darbojas inovatīva tehnoloģija – mobilā lietotne We Care, Be Aware, cilvēkiem ir pieejama attālināta un, galvenais, operatīva dzimumzīmju pārbaude, kas var būt izšķiroša potenciālas melanomas gadījumos.

Reklāma
Reklāma

Nofotografē dzimumzīmi ar viedtālruņa palīdzību, izmantojot šo mobilo lietotni, un saņem ārsta onkologa pārbaudes rezultātus uz norādīto personisko e-pastu trīs darba dienu laikā.

melanoma.lv

UZZIŅA

• Melanoma (no grieķu vārda melanos – melns) ir ļaundabīgs audzējs, tas attīstās no pigmenta šūnām melanocītiem, kas ražo tumšo pigmentu melanīnu. Tā ir daudz bīstamāka par citiem ādas vēža paveidiem, jo to ne vienmēr atklāj sākotnējās stadijās. Melanoma visbiežāk attīstās uz ādas un var būt jebkurā ķermeņa daļā.

• Latvijā melanomas gadījumu skaits laika posmā no 1985. gada līdz 2010. gadam dubultojās.

• 2015. gadā ādas melanomu diagnosticēja 224 cilvēkiem, 2016. gadā – 196 cilvēkiem: 56 pacientiem slimību konstatēja pirmajā stadijā, 75 – otrajā, 24 – trešajā un 15 – ceturtajā stadijā.

(Slimību profilakses un kontroles centra dati)

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.