Foto – Shutterstock

* 0

Silikonhidrogela lēcu sastāvā viens materiāls nodrošina skābekļa caurlaidību, bet otrs piesaista ūdeni. Iepriekšējās paaudzes hidrogela lēcām ir augsts ūdens saturs, kas nodrošina acs mitrumu un komfortu.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

Silikonhidrogela lēcās ūdens ir mazāk silikona dēļ, bet skābekļa caurlaidība ir lielāka, līdz ar to lēcas labāk elpo. Hidrogela lēcas nedrīkst atstāt acīs gulētejot. Vakaros vēlams izņemt arī silikonhidrogela lēcas.

Kopumā nav ieteicams ielikt lēcas uz visu mēnesi un ne reizi neizņemt. Mēdz gadīties, ka acis ir tik sausas, ka lēca var pielipt.

*

CITI ŠOBRĪD LASA

Ir speciālas nakts kontaktlēcas (ortokeratoloģija), kuras uz acīm uzliek nakts laikā, bet no rīta noņem.

*

Visbiežāk kontaktlēcas izvēlas aktīva dzīvesveida piekritēji – sportisti, dejotāji un tie, kam brilles traucē. Briļļu ietvars ierobežo redzes lauku – cilvēkam jāskatās tieši caur briļļu centru, bet, lai redzētu uz sāniem, jāpagriež galva. Kontaktlēca atrodas uz pašas acs, tātad pagriežoties tas pats notiek ar lēcu un var justies brīvāk.

*

Ziemā no aukstuma ieejot telpā, brilles aizsvīst, bet lietainā laikā vasarā – salīst. Brillēm ir arī citi trūkumi, toties kontaktlēcu lietotājam jābūt modrākam – vienmēr jābūt tīrām rokām, jāievēro higiēna, vakaros kontaktlēcas jānomazgā ar speciālu līdzekli. Izmantojot lēcas, vismaz divas reizes dienā jāpieskaras acij, līdz ar to pastāv lielāks infekciju risks. Modrību biežāk zaudē pacienti, kuri pie kontaktlēcām jau pieraduši. Viņi pat vairs neskatās spogulī un lēcu var ielikt, paralēli darot kaut ko citu.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.