Foto. pexels.com/alleksana

Tumšās šokolādes raksturojums 0

Tumšā šokolāde satur augstu kakao procentuālo daļu (parasti 50–90%) un mazāk cukura nekā piena šokolāde. Tās galvenās sastāvdaļas ir kakao masa, kakao sviests un dažreiz neliels daudzums saldinātāju. Jo augstāks kakao saturs, jo intensīvāka garša un mazāk piena vai citu piedevu.

Priekšrocības:
– Bagāta ar antioksidantiem: Tumšā šokolāde satur flavonoīdus, kas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem, potenciāli samazinot sirds slimību risku un iekaisuma procesus organismā.
– Sirds veselībai draudzīga: Pētījumi liecina, ka flavonoīdi tumšajā šokolādē var uzlabot asinsriti, pazemināt asinsspiedienu un samazināt holesterīna līmeni.
– Mazāk cukura: Augstais kakao saturs nozīmē zemāku cukura līmeni, kas ir labvēlīgi cilvēkiem, kuri seko līdzi glikozes līmenim vai vēlas samazināt saldumu patēriņu.
– Garastāvokļa uzlabošana: Tumšā šokolāde satur teobromīnu un feniletilamīnu, kas stimulē endorfīnu un serotonīna ražošanu, veicinot labsajūtu.

Trūkumi:
– Rūgta garša: Augstais kakao saturs var būt par intensīvu tiem, kuri pieraduši pie saldākas garšas, tāpēc daudziem tumšā šokolāde var nešķist baudāma.
– Augstāka cena: Kvalitatīva tumšā šokolāde ar augstu kakao saturu bieži ir dārgāka nekā piena šokolāde.
– Kofeīna saturs: Tumšā šokolāde satur vairāk teobromīna un kofeīna, kas var izraisīt bezmiegu vai nemieru jutīgiem cilvēkiem, ja to lieto vakaros.
– Kalorijas: Lai gan cukura ir mazāk, tumšā šokolāde joprojām ir kalorijām bagāta, un pārmērīga lietošana var veicināt svara pieaugumu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.