Foto – Shutterstock

Kurš sīpols patiesībā ir visveselīgākais: baltais, dzeltenais vai violetais? 0

Sīpoli ir būtiska sastāvdaļa jebkurā virtuvē. Tos augstu vērtē ne tikai aromāta un garšas dēļ, bet arī to spēcīgā iedarbība uz veselību. Šim daudzpusīgajam dārzenim ir dažādas šķirnes: dzeltenās, baltās, violetās un puravi. Bet kura no tām patiesībā sniedz vislielāko labumu organismam?

Reklāma
Reklāma
“Igaunija, Latvija vai Lietuva saņemtu…” NATO admirālis sūta skaidru signālu Maskavai par Baltijas valstīm
Mājas
Berzēšanās gar kājām, gulēšana virsū, astes kustināšana – iemācies saprast, ko kaķis tev šādi “saka”
Tas ir noticis! Atbildot uz jautājumu, kāpēc Latvijai jāizstājas no Stambulas konvencijas, Ingmārs Līdaka pārspējis pats savu “Aizver muti!”
Lasīt citas ziņas

Kā norāda uztura speciālists, visu veidu sīpoli – no maigi zaļajiem līdz tumši violetajiem – ir bagāti ar flavonoīdiem (kvercetīnu), sēru saturošiem savienojumiem un prebiotikām, kas atbalsta imūnsistēmu, sirds un asinsvadu veselību, kā arī zarnu mikrobiomu. Apvienojot dažādas šķirnes, var radīt īstu superēdienu.

Sīpolu veidi un to īpašības

Dzeltenie sīpoli izceļas ar bagātīgu, pikantu garšu un īpaši augstu kvercetīna līmeni, spēcīgu antioksidantu. Tie ideāli piemēroti sautējumiem, gaļas sacepumiem un mērcēm, kurām nepieciešama izteiksmīga garša.

CITI ŠOBRĪD LASA

Baltie sīpoli ir nedaudz saldeni. Lai gan tajos ir mazāk antioksidantu, tie satur vairāk fitoncīdu, kas dabiski cīnās ar baktērijām. To garša padara tos par lielisku izvēli svaigiem salātiem.

Violetie (sarkanie) sīpoli ir saldi un viegli pikanti. Tie satur antocianīnus, kas atbalsta asinsvadu veselību un palīdz palēnināt ādas novecošanos. Violetos sīpolus vislabāk ēst neapstrādātus: salātos, karpačo, marinādēs vai gvakamolē, piešķirot ēdienam krāsu un aromātu.

Zaļie sīpoli piešķir maigu, zālaugu garšu un vitamīnu devu: C vitamīnu, folātu un kāliju. Tie ir lielisks papildinājums salātiem, omletēm un vēl citām piedevām.

Puravi ir pazīstami ar maigu garšu un bez izteiktas asas smakas. Bagāti ar inulīnu, kāliju, mangānu un K vitamīnu, tie ideāli piemēroti krēmīgām zupām, dārzeņu sautējumiem un viegliem salātiem, puravi uzlabo veselību un tiem nav tik izteiksmīgs aromāts.

Sīpolu labvēlīgās īpašības

Sīpoli aizsargā organismu ar antioksidantiem, piemēram, kvercetīnu un antocianīniem, kas cīnās ar brīvajiem radikāļiem un palēnina šūnu novecošanos. Regulāra sīpolu iekļaušana uzturā palīdz pazemināt “sliktā” holesterīna (ZBL) līmeni un stabilizēt asinsspiedienu, vienlaikus nodrošinot pretiekaisuma un antibakteriālu iedarbību, jo fitoncīdi kavē baktēriju un sēnīšu augšanu. Inulīns un fruktooligosaharīdi baro labvēlīgās baktērijas, atbalstot mikrobiomu un uzlabojot zarnu darbību.

Kam sīpoli ir īpaši piemēroti?

Sīpoli ir īpaši noderīgi cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu, jo tie palīdz normalizēt asinsvadu tonusu. Tie ir lieliski piemēroti cilvēkiem, kas vēlas stiprināt imūnsistēmu un samazināt saaukstēšanās risku. Cilvēkiem ar šķiedrvielu deficītu sīpoli sniedz dabiski prebiotisku efektu. Tie arī palīdz cilvēkiem, kuri vēlas atbalstu veselīgai mikrobiomai un gremošanas sistēmai.

Reklāma
Reklāma

Kādos gadījumos sīpolu ēšana var kaitēt?

Cilvēkiem ar peptisku čūlu vai akūtu gastrītu svaigi sīpoli var kairināt gļotādu. Cilvēkiem ar kairinātu zarnu sindromu tie var izraisīt vēdera uzpūšanos. Tāpat cilvēkiem ar refluksa slimību (GERD) sīpoli var pastiprināt grēmas. Alerģijas gadījumā, individuālas nepanesības dēļ, sīpolu lietošana ir jāierobežo vai jāizvairās pilnībā.

Sīpolus ieteicams sasmalcināt apmēram 10 minūtes pirms gatavošanas, jo tas aktivizē sēru saturošos savienojumus. Nedaudz neapstrādātu sīpolu lietošana palīdz saglabāt C vitamīnu un fitoncīdus. Ķiploku kombinācija ar sīpoliem pastiprina antibakteriālās un kardioprotektīvās īpašības. Lai mazinātu sīpolu izteiksmīgo aromātu, var izņemt serdi vai arī tā sagriešanai izmantot mitru nazi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.