Trīs stūrakmeņi, kam jābūt fiziskās aktivitātēs 0

Ir trīs vaļi jeb stūrakmeņi, kam jābūt pamatā fiziskām aktivitātēm šādu saslimšanu gadījumā. Līga Kalniņa uzsver, ka nepieciešami:

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 20
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns 32
VIDEO. “Gudrīši!” Aivars Lembergs ar vienkāršu piemēru nodemonstrē, kā sankcijas ietekmējušas Krieviju
Lasīt citas ziņas

* stiepšanās vingrojumi. Tie jāveic lēnām un plūdeni, tomēr maksimāli iespējamā amplitūdā, lai saglabātu kustību apjomu, uzturētu elastību;

* vingrojumi muskuļu spēkam – locītavu aptverošajai muskulatūrai. Šādi uzlabojas locītavas stabilitāte. Jāstiprina arī visa ķermeņa muskulatūra, tas palīdz saglabāt pareizu stāju. Ja rodas izmaiņas stājā, tiek asimetriski noslogotas locītavas, radot tām papildu slodzi;

CITI ŠOBRĪD LASA

* Visa organisma uzturēšanai ir vajadzīga aerobā slodze, tātad aktivitātes, ko veicot, paātrinās sirdsdarbība un elpošana, piemēram, mundra staigāšana vai peldēšana. Šāda slodze mazina arī iespēju, ka var pieaugt liekais svars.

Ieteicamā kustību terapija jāvaicā ārstam, fizioterapeitam vai ergoterapeitam. Speciālists ieteiks optimālo slodzi, konkrētus vingrinājumus, kā arī rekomendēs brīvā laika aktivitātes, ņemot vērā cilvēka vecumu, izmaiņas locītavā, sāpes un iespējamo nespēku vai vājumu.

Ja netīk vai nav pieejama vingrošana grupā, var vingrot vienatnē mājās. Pietiks ar vienu vai divām mediķa konsultācijām, lai apgūtu ieteicamos vingrojumus. Tie gan jāpilda regulāri, piemēram, katru dienu vai ik pārdienas. Nebūtu pareizi vienreiz nedēļā saņemties un novingroties līdz sviedriem, tā tikai nodarīs sev pāri.

Būtiski arī trenēt līdzsvaru, jo tas mazina kritiena risku. To var darīt, piemēram, staigājot atpakaļgaitā, sāniski, uz papēžiem vai pirkstgaliem, arī stāvot uz vienas kājas. Var izmantot dažādus līdzsvara trenažierus.

Parasti katru vingrojumu der atkārtot līdz desmit reizēm. Var veikt mazāku atkārtojumu skaitu, taču vairākas reizes dienā. Ja šķiet, ka kustības vairs nerada piepūli, kļūst nedaudz garlaicīgi, var vingrot tādās kā atkārtojumu sērijās, piemēram, divreiz pa desmit. Protams, viss atkarīgs no tā, kādā stadijā ir saslimšana, cik daudz skartas locītavas, cik smagā formā ir saslimšana, bet tas ir mediķa kompetencē.

Veicot vingrojumus, nedrīkst aizturēt elpu.

Svarīgi!

Der atcerēties, ka vingrojot organisms kļūst stiprāks, pierod pie noteiktas slodzes, tādēļ pēc laika, iespējams, kaut kas jāmaina vingrošanas programmā – reizi mēnesī vai reizi divos mēnešos, atkarībā no situācijas, atkal jākonsultējas ar speciālistu.
Saikni ar mediķiem nedrīkst zaudēt arī tādēļ, ka slimība var saasināties. Iespējams, tādā situācijā locītavām nepieciešams miers, tās jāatslogo, vingrošana uz laiku jāatliek. Varbūt ārsts iesaka nēsāt ortozes dienas laikā, vai uzlikt tās tikai tad, kad dodas naktsmierā.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.