Foto – Shutterstock

Miesai un garam 0

Pusmūžā atmiņa pasliktinās, jo ik dienu iet bojā tūkstošiem nervu šūnu – smadzeņu masa pakāpeniski samazinās līdz pat 70%. Kas jādara, lai atjaunotu atmiņu?

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 24
Lasīt citas ziņas

Neiroloģe Mārīte Karlovska uzsver, ka pusmūža cilvēki var palēnināt smadzeņu šūnu bojāeju un trenēt, lai tās pārņem bojāgājušo šūnu funkcijas. Viens no profilaktiskiem līdzekļiem atmiņas uzlabošanai ir krustvārdu mīklu minēšana vai svešvalodu apguve. Tikpat svarīgi ir tas, ko ēdam, dzeram un kā atpūšamies, plānojam savu ikdienu, vai laiku atvēlam pastaigām vai nodarbēm svaigā gaisā. Lai smadzenes labi funkcionētu, vajadzīgs skābeklis, bet asinsvadu slimības un smēķēšanas radīti asinsvadu sašaurinājumi kavē tā piegādi, tāpēc mēdz rasties problēmas. Pusmūža ļaudīm mazkaloriju diēta spēj uzlabot atmiņu aptuveni par 20%. Ne vien pašsajūtu, bet arī atmiņu ietekmē emocionālais noskaņojums.

Kas ietekmē smadzeņu šūnu aktivitāti

• Glikoze nepieciešama, lai palielinātu smadzeņu spēju saglabāt informāciju. Cukura daudzuma paaugstināšanās asinīs it kā atjaunina atmiņu, bet vecākiem cilvēkiem mazinās organisma spēja to izmantot. Daudz glikozes ir graudos un to izstrādājumos, svaigos un žāvētos augļos un ogās, šķidrajos piena produktos, daļā dārzeņu (kartupeļos, bietēs), medū.

CITI ŠOBRĪD LASA

• Putraimos, rupja maluma miltu maizē un dārzeņos (izņemot burkānus un bietes) ir ogļhidrāti, kas sadalās lēni, un tos organisms izmanto visas dienas garumā. Savukārt cukurs un miltu izstrādājumi nodrošina ar ogļhidrātiem, kas rada ātru un īslaicīgu garīgu un fizisku aktivitāti.

• Uzturā nepieciešamas arī aminoskābes, kas atrodamas vistas un liellopu gaļā, zivīs, olās, piena produktos, tostarp sūkalās, graudos, pākšaugos.

• Smadzeņu aktivitātes tonusam par labu nāk B grupas vitamīni. Tos satur gaļa, zivis, aknas, rieksti, graudi, rudzu maize, piens, olas, pākšaugi.

• Saspringta darba veicēju smadzenēm nenovērtējamas ir omega-3 taukskābes, tāpēc uzturā jālieto treknas jūras zivis, rieksti, rapšu, valriekstu un linsēklu eļļa.

• Liels antioksidantu daudzums ir ogās (dzērvenēs un mellenēs) un dārzeņos (spinātos, brokoļos u.c. lapu dārzeņos).

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.