Rieksti un graudaugi 0
Augu izcelsmes pārtikas produktos, piemēram, graudos un riekstos, sēnītes ir galvenais to bojāšanās cēlonis, veidojot izplūdušus pelējuma plankumus zaļā, dzeltenā, melnā vai baltā krāsā, kas parasti izdala nepatīkamu smaku. Daudzas no šīm pelējuma sēnītēm ražo toksiskas ķīmiskas vielas, ko sauc par mikotoksīniem.
Ja graudi vai rieksti izskatās sapelējuši, mainījuši krāsu vai ir sarāvušies, vai arī tiem ir neparasta smarža, vislabāk ir ievērot piesardzību un tos izmest. Ir zināms, ka aflotoksīni ir spēcīgi vēzi izraisoši līdzekļi.
Divas izplatītas sēnes, kas atrodamas uz graudaugiem un riekstiem, piemēram, kukurūzas, rīsiem un zemesriekstiem, ir Aspergillus flavus un A. parasiticus. Tās var ražot mikotoksīnus, kas pazīstami kā aflatoksīni, tie savukārt veido molekulas, ko sauc par epoksīdiem, kas, saistoties ar DNS, var izraisīt mutācijas.
Atkārtota aflatoksīnu iedarbība var bojāt aknas un ir saistīta ar aknu vēzi, īpaši cilvēkiem, kuriem jau ir citi riska faktori, piemēram, B hepatīta infekcija.
Fusarium ir vēl viena sēnīšu patogēnu grupa, kas var augt kā pelējums uz graudiem, piemēram, kviešiem, miežiem un kukurūzas, īpaši augsta mitruma apstākļos. Inficētie graudi var mainīt krāsu – būt rozīgi vai pat sarkanīgi, un tie var izdalīt pelējuma smaku. Fusarium sēnītes ražo mikotoksīnus, kas var bojāt šūnas un kairināt gremošanas traktu. Tās ražo arī citu toksīnu – fumonizīnu B1, kas traucē šūnu ārējo membrānu veidošanos un uzturēšanu. Laika gaitā šī ietekme var kaitēt aknām un nierēm.




