
3. Kuņģis: kairinājums un ilgstošs kaitējums 0
Alkohols tieši kairina kuņģa gļotādu, izraisot tūlītējas problēmas, piemēram, sliktu dūšu vai dedzināšanu. Pat viena dzeršanas epizode var izraisīt gastrītu – kuņģa gļotādas iekaisumu, kas rada diskomfortu un sāpes. Alkohols palielina skābes ražošanu kuņģī, kas var izraisīt čūlas vai pasliktināt esošās gremošanas problēmas. Turklāt tas traucē zarnu mikrofloras līdzsvaru, izraisot vēdera uzpūšanos, caureju vai aizcietējumus.
Ilgtermiņā alkohola lietošana palielina nopietnu slimību risku. Pētījumi no The Lancet liecina, ka regulāra dzeršana paaugstina kuņģa un resnās zarnas vēža risku par 15–20%. Alkohols var izraisīt arī pankreatītu – aizkuņģa dziedzera iekaisumu, kas izraisa stipras sāpes un var kļūt hronisks. Lai mazinātu kuņģa problēmas, eksperti iesaka dzert alkoholu kopā ar ēdienu, kas mīkstina tā ietekmi uz gļotādu, un izvairīties no tukšā dūšā dzeršanas.