Par ko maksā valsts 13


Juridiski 89% zobārstniecības kabinetu Latvijā ir privāti, bet 11% atrodas valsts vai pašvaldību pārziņā. Pakalpojumus par valsts budžeta līdzekļiem nodrošina zobārstniecības speciālisti un ārstniecības iestādes, kuras noslēgušas līgumu ar Nacionālo veselības dienestu.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Kokteilis
FOTO. Tuvojas ceriņu laiks! Esi uzmanīgs – neatnes ar tiem mājās nabadzību un raizes
Viņas ir kā radītas šai lomai! TOP 5 vislabākās mammas saskaņā ar zodiaka zīmi 6
Lasīt citas ziņas

Zobārstniecību pilnībā apmaksā tikai bērniem līdz 18 gadu vecumam. Diemžēl dakteri nereti atsakās no jaunās paaudzes zobu labošanas, jo valsts klīnikām sedz tikai 50–60% no pakalpojuma pašizmaksas. Nacionālā veselības dienesta mājaslapā atrodama informācija par zobārstniecības praksēm, kas nodrošina valsts apmaksātus pakalpojumus.

Andis Paeglītis ir gandarīts, ka Latvijā ir divi mobilie zobārstniecības autobusi, un kopš 2008. gada tie dodas uz attālām valsts vietām, kur nav stacionāru zobārsta kabinetu, apmeklē lauku skolas un pirmsskolas izglītības iestādes, taču šādu busiņu vajadzētu vairāk. Ja bērnam ir šķībi, sagriezušies zobi, jāveic ortodontiska ārstēšana, kas svarīga ne tikai estētisku apsvērumu dēļ – proti, tie pilnvērtīgi neveic savu funkciju. Diemžēl no valsts budžeta līdzekļiem to apmaksā vienīgi iedzimtu sejas un žokļu šķeltņu gadījumos līdz 22 gadu vecumam, taču līdz 18 gadu vecumam valsts finansiāli sedz vien pirmreizēju ārsta ortodonta konsultāciju.

CITI ŠOBRĪD LASA

Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem tēriņus par zobārstniecību valsts apmaksā 50% apmērā, bet protezēšanu ar izņemamām plastmasas protēzēm – pilnībā.

Atbilstīgi likumam Par iedzīvotāju ienākuma nodokli ikvienam ir iespējams iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā deklarāciju un par zobārstniecības pakalpojumiem apliecinošu dokumentu, lai atgūtu 24% no iztērētās naudas.

Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti sākuši sarunas ar Labklājības ministrijas pārstāvjiem, kā palīdzēt veco ļaužu pansionātu iemītniekiem zobu protezēšanā. Jau izdarīti pētījumi par senioru mutes stāvokli un nepieciešamo finansējumu no pašvaldībām. Veselības ministrija ir gatava tam izmantot mobilos zobārstniecības autobusus.

Andis Paeglītis uzskata, ka atbalstīt vajadzētu arī topošās māmiņas, jo ir ļoti svarīgi, lai zobi pirms radībām būtu ideālā kārtībā, un bezdarbniekus, lai viņi varētu vieglāk atrast darbu.

Centrālās statistikas pārvaldes pērn veiktais pētījums liecina, ka Latvijā zobārsta neapmeklēšanas galvenais iemesls ir naudas trūkums, ko minēja 86% aptaujāto.

Regulāras zobārsta apskates bērniem samazinājušās no 87,3% 2010. gadā līdz 83,4% 2011. gadā. Apmeklējumu skaits akūtu sāpju gadījumā palielinājies attiecīgi no 9,8 līdz 13,6%.

Speciālisti aprēķinājuši – lai zobārsta pakalpojumi būtu ērti pieejami, uz 1500 iedzīvotāju jābūt vienam dakterim. Latvijā ārstu izvietojums ir nevienmērīgs. Rīgā strādā aptuveni puse valstī praktizējošo zobārstu, kas ir krietni par daudz, taču laukos speciālistu trūkst. Ielauzumi: Bērnam pērk košļājamo gumiju, taču zobu sukas mājās nav.Latvijā zobārstu pakalpojumu cenas atšķiras atkarībā no atrašanās vietas.

Reklāma
Reklāma

36,6 °C konsultanti AIVA LĪBERE, ģimenes ārste, geriatre

ANDIS PAEGLĪTIS, zobārsts, Slimību profilakses un kontroles centra zobārstniecības aprūpes un mutes veselības nodaļas koordinators

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.