
Kāpēc piens (arī augu izcelsmes) pārvārās? 0
Kāpēc piens pārvārās, ir vērts izskaidrot zinātnisko iemeslu, raksta portāls. Kad piens (gan govs, gan augu izcelsmes) tiek karsēts, ūdens tajā sāk iztvaikot, veidojot tvaika burbuļus. Tajā pašā laikā olbaltumvielas un tauki (vai cietes, piemēram, auzu pienā) veido plēvi uz virsmas, kas aiztur šos burbuļus. Tas izraisa strauju tilpuma palielināšanos, kā rezultātā piens “uzburbst” un pāriet pāri katla malām.
Padoms, kā to novērst:
– Karsējiet pienu uz mazas uguns un bieži maisiet, lai izjauktu plēvi.
– Izmantojiet lielāku katlu, lai tvaiks varētu brīvāk izkļūt.
– Augu pieniem, piemēram, sojas vai auzu pienam, ir atšķirīga tekstūra, tāpēc tie var uzvesties citādi — mandeļu piens, piemēram, pārvārās mazāk, pateicoties zemākam olbaltumvielu saturam.