Foto – Timurs Subhankulovs

Kalcijs un D vitamīns 0

Ārste stāsta, ka mūsdienās gan osteoporozes, gan osteoartrīta ārstēšanā arvien lielāks uzsvars tiek likts uz nemedikamentozo terapiju, tā vietā iesakot ķermeņa masas samazināšanu (samazinot svaru tikai par 5 kg, sāpju sindroms sarūk par 25%), pareizas un regulāras fiziskās aktivitātes, kā arī uzturu, kurā ir daudz olbaltumvielu un kalcija.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Signe Zelča uzsver, ka pietiekama D vitamīna un kalcija uzņemšana ir svarīga ne tikai osteoporozes, bet arī osteoartrīta profilaksei. Piemēram, līdz 70 gadu vecumam vīriešiem ik dienu ar uzturu būtu jāuzņem 1000, bet sievietēm pēc 50 un vīriešiem pēc 70 gadu vecuma – 1200 mg kalcija. Ja šādu kalcija līmeni ar pārtikas produktiem vien ir grūti sa­sniegt, papildus jālieto kalcija preparāti ar D vitamīnu. Ārste gan brīdina, ka tos drīkst lietot tikai tik, cik nepieciešams. Pirms tam jāveic asins analīzes, nosakot gan kalcija, gan D vitamīna līmeni, kā arī jāizvērtē, cik daudz kalcija tiek uzņemts ar uzturu. Īpaši svarīgi noteikt D vit­amīna līmeni gadījumos, ja ir kādi uzsūkšanās traucējumi kuņģa un zarnu traktā, nieru slimības, arī veģetāriešiem. “Lietojot lielos daudzumos kalciju bez D vitamīna, paaugstinās infarkta un insulta risks, bet pazemināts D vit­amīna līmenis paaugstina pēkšņās nāves risku,” stāsta ārste.

D vitamīns ir ļoti svarīgs kaulu vielmaiņai un ir viens no pamatelementiem, kas nepieciešams veseliem un stipriem kauliem. Tā deficīts gados vecākiem cilvēkiem rada nopietnas problēmas – izteikti samazinās muskuļu spēks, mainās gaita un palielinās iespēja nokrist, gūstot dzīvībai bīstamus lūzumus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Osteoartrītam raksturīgi slimības saasinājumi, tādēļ tā ārstēšanā jāizmanto nesteroīdie pret­iekaisuma līdzekļi, kas bremzē slimības attīstību. Osteoporozes ārstēšana vērsta uz kaulu noārdīšanās samazināšanu vai tā blīvuma palielināšanu. Pacientiem, kuriem ir abas slimības, bet osteoporoze noris ar lūzumiem, jālieto īpaši medikamenti, kas vienlaikus iedarbojas gan uz kaulaudiem, gan skrimšļiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.