Foto – Valdis Semjonovs

Ogā ir spēks  0

Smiltsērkšķu sastāvā ir vairāk nekā 190 bioloģiski aktīvu komponentu, kas uzlabo veselību. Lai iegūtu organismam nepieciešamos vitamīnus un vielas, profilaksei dienā jāapēd 100 g smiltsērkšķa augļu vai jāizdzer 150 g sulas. Slimojot dienas deva var būt 200–250 g sulas. Nekarsēta, svaigi spiesta sula, kam nav pievienoti konservanti, vasarā jāizlieto septiņās, ziemā – desmit dienās. Ja šajā laikā iekļauties nepaspēj, sulu sasaldē un pēc tam pievieno ūdenim, gatavojot atspirdzinošus dzērienus. Saldētavā (-18 °C) sulu var uzglabāt 12 mēnešus, bet šķidrā veidā tumšā un vēsā vietā (+6 °C) – 20 dienu. Visvairāk vitamīnu sulā ir pirmajās četrās dienās pēc ogu atkausēšanas.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Lasīt citas ziņas

Pirms lietošanas sula jāpaskalina, jo uzglabājot tā noslāņojas. Koncentrēta ir ļoti stipra, tāpēc der atšķaidīt ar ūdeni, jogurtu vai burkānu, apelsīnu vai ķirbju sulu. Jāpiesargājas gan tiem, kam kuņģis ir jutīgs pret skābiem produktiem (to var novērst, sulai pielejot pienu).

Bērni nereti rauc degunu, kad tiek piedāvāta smiltsērkšķu sula, tāpēc viņiem var pagatavot veselīgu desertu. Blenderī ogām uzlej tik daudz piena, lai tās brīvi peldētu, un lēnām blendē. Masu nostādina un to, kas virspusē, ielej citā traukā, bet sakrājušās sēklas vairs nevajadzēs. Šķidrumu lej atpakaļ blenderī, pievieno banānus, ievārījumu un ātri sakuļ, lai veidojas gaisīgs kokteilis..

CITI ŠOBRĪD LASA

Vārot sīrupu, smiltsērkšķu audzētājs un pārstrādātājs Inārs Malderis litram sulas pievieno puskilogramu cukura. Sulu uzsilda, lai cukurs izkūst, bet vārīt nevajag. Izspaidas, kas paliek pāri sulas gatavošanā, var izkaltēt – būs ļoti garda un veselīga tēja. Tāpat no jau reiz izspiestām ogām var pagatavot vērtīgu smilts­ērkšķu eļļu: izspaidas izžāvē, sasmalcina, uzlej olīveļļu, četras piecas nedēļas nostādina, filtrē un uzglabā tumšās pudelēs. Smiltsērkšķu eļļa satur C, E, F, B, K un P vitamīnu, kā arī B-sitosterīnu, kas ir spēcīgs antisklerotiķis, antagoniska viela pret holesterīnu. Eļļu iesaka lietot imunitātes stiprināšanai. Ja vien ārsts nav rekomendējis citādi, vienu tējkaroti eļļas lieto 1–2 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Eļļa ir derīga vienu gadu.

Angīnas, gripas un saaukstēšanās laikā smiltsērkšķu eļļa atvieglo kakla sāpes. To var pilināt degunā, ja ir iesnas, vai izmantot inhalācijām.

Eļļa gan nav ieteicama, ja ir akūts žults­pūšļa iekaisums, aizkuņģa dziedzera iekaisums, nosliece uz caureju.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.