
2. Trans-taukskābes 0
Trans-taukskābes, kas atrodamas daudzos pārstrādātos pārtikas produktos, piemēram, margarīnā, ceptos izstrādājumos un ātrās ēdināšanas produktos, ir bēdīgi slavenas ar savu spēju izraisīt iekaisumu. Tās paaugstina sliktā holesterīna (LDL) līmeni un pazemina labā holesterīna (HDL) līmeni, veicinot tauku uzkrāšanos vēdera rajonā.
Trans-taukskābes rada iekaisumu, traucējot šūnu membrānu darbību un izraisot oksidatīvo stresu organismā. Trans-taukskābju patēriņš ir saistīts ne tikai ar aptaukošanos, bet arī ar paaugstinātu diabēta un sirds slimību risku.
Lai izvairītos no trans-taukskābēm, lasi produktu etiķetes un izvairies no sastāvdaļām, kas satur “daļēji hidrogenētas eļļas”. Aizstāj šos produktus ar veselīgiem taukiem, piemēram, avokado, riekstiem vai olīveļļu, kas atbalsta organisma pretiekaisuma procesus.