Foto no Latvijas Neredzīgo biedrības arhīva

Šodien Suņu – pavadoņu diena. Zinoši, lai palīdzētu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām 0

Šodien tiek atzīmēta Suņu – pavadoņu diena. Šogad tā tiks atzīmēta 26. aprīlī no plkst. 10.00 līdz plkst. 14.00 Anniņmuižas bulvārī 26a RSU MITC. Pasākuma programma paredzēta atklātā lekcija par suņiem – pavadoņiem, uz kuru aicināti studenti un citi interesenti, treniņnodarbība suņiem – pavadoņiem ārā, brīvā dabā, pateicības izteikšana esošo un topošo suņu – pavadoņu audžu ģimenēm, kurās viņi aug līdz 1 gada vecumam, kad tiek nodoti trenēšana, un neformālā daļa ar dzērieniem un uzkodām interesentiem un audžu ģimenēm, kur būs iespēja iepazīties tuvāk ar biedrības “TEODORS” pārstāvjiem, audžu ģimenēm, suņiem – pavadoņiem, un uzdot sev interesējošus jautājumus. Šādā veidā Servisa suņu biedrība “TEODORS” vēlas informēt plašāku sabiedrību par servisa suņiem un to, kādā veidā tie spēj uzlabot cilvēku ar dažāda veida invaliditāti dzīves kvalitāti.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 3
Lasīt citas ziņas

Suņa-pavadoņa apmācība sākas jau kucēna vecumā. Pēc testēšanas, kucēns 2 mēnešu vecumā nonāk audžuģimenē, kura veic kucēna socializāciju un apmācību apmēram vienu gadu. Pēc tam jaunajam sunim tiek veikta veterinārmedicīniskā izmeklēšana, lai noteiktu tā veselības stāvokli. Ja viss ir kārtībā, jaunais suns 1,2 gadu vecumā nonāk pie trenera, kurš veic tālāko suņa paklausības un speciālo apmācību ar pozitīvo metodi. Apmācības ilgums ir no 6 mēnešiem līdz 1 gadam. Ja izrādās, ka izaudzinātais jaunsuns 1,2 gada vecumā veselības vai citu apstākļu dēļ ir nederīgs apmācībai, tad biedrība tam sameklē piemērotus saimniekus.

Pēc apmācībām sunim-pavadonim tiek piemeklēts pareizais saimnieks ar kuru labi saprotas. Uzsākot savas darba gaitas, vispirms iziet apmēram 3-4 nedēļu apmācības kursa kopā ar neredzīgo vai vājredzīgo cilvēku. Suņu-pavadoņu izmantošanas praksē ir pieņemts, ka skola, kura veic suņa apmācību ir atbildīga par konkrēto suni visu viņa mūžu. Tas nozīmē, ka ar konkrēto suni strādā ne tikai kursa ietvaros, bet pēc pirmā neredzīgā vai vājredzīgā cilvēka pieprasījuma un arī ikgadējos plānotajos pasākumos. Suņa slimības un/vai neredzīgā/vājredzīgā cilvēka slimības/atvaļinājuma gadījumā, skola pārņem suņa aprūpi. Ja suns vairs nespēj pildīt savus pienākumus, apmēram 9 gadu vecumā, viņš nonāk atpakaļ skolas aprūpē. Skola sameklē sunim jaunus saimniekus vecuma dienām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Arī suņiem-asistentiem ir līdzīgs apmācību laika ilgums un attiecīga pieeja kā suņiem-pavadoņiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.