Britu arodbiedrību līderis Lens Maklasijs vada gājienu “Mūsu NHS” uz Lielbritānijas parlamentu Londonā 4. martā, prasot valdībai nesamazināt finansējumu veselībai.
Britu arodbiedrību līderis Lens Maklasijs vada gājienu “Mūsu NHS” uz Lielbritānijas parlamentu Londonā 4. martā, prasot valdībai nesamazināt finansējumu veselībai.
Foto – EPA/LETA

Savējiem – cepumi par brīvu 0


Nav tā, ka pie vainas būtu tikai ārzemnieki. Britu ārstiem ir atļauts izrakstīt pacientiem receptes “Omega–3” eļļai, pretklepus sīrupiņiem un bezglutēna pārtikai – tādai kā picas pamatam vai pat cepumiem un kūkām.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Lasīt citas ziņas

Ļoti daudzas pacientu grupas kvalificējas bezmaksas zāļu saņemšanai, Anglijā tie ir cilvēki pēc 60 gadu vecuma, maznodrošinātie, bērni līdz 16 gadu vecumam, pilna laika studenti (16 – 18 g.), grūtnieces un jaunās māmiņas, kā arī pacienti ar specifiskām saslimšanām, piemēram, diabētu, epilepsiju, invaliditāti. Kontracepcija ar retiem izņēmumiem ir par brīvu visām iedzīvotāju kategorijām. Vakcināciju pirms došanās ceļojumā iespējams saņemt par brīvu. Statistiska rāda, ka 88% no ārstu izrakstītajām receptēm ir par brīvu.

Saimons Stīvens, Anglijas NHS izpilddirektors, šo sistēmu vēlas mainīt. “114 miljoni britu mārciņu ir iztērēti zālēm, lai ārstētu sāpošus vēderus, hemoroīdus, sliktu dūšu ceļojumos, gremošanas problēmas, un es nemaz nerunāju par vēl 22 miljoniem, kas iztērēti bezglutēna pārtikai, ko varat nopirkt “Morrisons”, “Lidl” vai “Tesco”(britu lielveikalu ķēdes – aut.)! ” atklāj Saimons Stīvens. Aprīlī Anglijas NHS sāks izvērtēt desmit medicīnas preparātus, kas tiek uzskatīti par neefektīviem, nevajadzīgiem, nepiemērotiem vai pat bīstamiem, lai tos izrakstītu par brīvu. Šajā sarakstā ir “Omega 3” un zivju eļļa, pretsāpju līdzeklis, ko var nopirkt arī bez receptes, erektīlās disfunkcijas zāles, ceļojumu vakcīnas un bezglutēna produkti.

CITI ŠOBRĪD LASA

Drīzumā šo sarakstu papildinās arer jaunām zālēm, kuru cena ir ļoti zema vai arī tās ir brīvi pieejamas bez receptes par stipri vien zemāku cenu. Piemēram, zāles klepum un pret saaukstēšanos, antihistamīni, gmošanas un kuņģa skābes samazināšanas zāles un saules aizsargkrēms.

Tiks arī noteiktas jaunas vadlīnijas ģimenes ārstiem, piemēram, būs rūpīgāk jāseko tam, lai par to Eiropas Savienības pilsoņu ārstēšanu, kuri ierodas Apvienotajā Karalistē kā tūristi, samaksātu viņu pašu valstis.

Slimnīcām ir ieteikts rūpīgāk sekot tam, lai gultasvietas neaizņemtu gados veci pacienti, kuri tikpat labi var atrasties mājās. Britu ģimenēm arī vajadzētu uzmanīt, lai viņu bērni ēd veselīgi. Ir arī pa akmenim pašā HNS dārziņā: ir jāizvairās no dārgu ārstu nolīgšanas, kuriem tiek maksāts līdz pat 200 000 mārciņu gadā (ap 230 000 eiro).

Identificēs pacientus no Eiropas

Ģimenes ārstiem turpmāk būs rūpīgāk jāpārliecinās, no kurienes nāk viņu pacienti. No šā gada jūlija nāksies pārbaudīt, vai ES pilsonim ir Eiropas veselības apdrošināšanas karte, Latvijā saukta par EVAK, Apvienotajā Karalistē par EHIC. Šīs kartes ES izdod mītnes valstī, tās paredzētas, lai mītnes valsts pēc tam atlīdzinātu sava pilsoņa neatliekamo un nepieciešamo valsts apmaksāto veselības aprūpi citā Eiropas valstī.

Tas gan nenozīmē, ka cilvēki vairs nesaņems medicīnisko palīdzību, taču pirms ārsta apmeklēšanas katram pacientam tiks lūgts aizpildīt formu, kur jāatzīmē, vai viņam ir veselības apdrošināšanas karte, kas izdota kādā citā ES valstī. Saimons Stīvens: “Ir pienācis laiks, kad arī citām valstīm ir jāsāk pienācīgi maksāt Apvienotajai Karalistei,” jo NHS īpaši neveicas ar ES pacientu identifikāciju un rēķinu piestādīšanu viņu valstīm. Salīdzinājumam – 2014./2015. gadā no ES valstīm par viņu pacientiem ir atgūti 49 miljoni mārciņu, taču briti, ārstējoties citās ES valstīs, ir iztērējuši 675 miljonus.

Reklāma
Reklāma

Šobrīd ārstēšana slimnīcās ir par brīvu tikai tiem pacientiem, kuri ir rezidenti vismaz pēdējos sešus mēnešus, taču daudzas slimnīcas nepārbauda pacientu valstspiederību un cik ilgi viņi atrodas valstī. Daudzi pacienti arī pamanās aizmukt no slimnīcas, nemaz netiekot identificēti.

Ir sācies pilotprojekts, kurā piedalās 20 slimnīcas. Pacientiem pirmajā vizītē tiek pieprasīts uzrādīt pasi vai citu personu apliecinošu dokumentu, lai būtu skaidrs, kas par saņemto pakalpojumu maksā. Tie pacienti, kuri nekādu dokumentu nevar uzrādīt, tiek ārstēti tāpat, taču ir brīdināti, ka paši personīgi saņems rēķinu par uzturēšanos slimnīcā.

Eksistē arī eiropiešu vidū izplatīta krāpniecības shēma, lai ietaupītu naudu veselības aprūpei savā mītnes valstī. Eiropieši dodas tūrisma braucienā uz Lielbritāniju, iegūst britu Eiropas veselības apdrošināšanas karti EHIC, nebūdami Lielbritānijas rezidenti, un šī karte pēc tam tiek izmantota vai nu pašu mājās, vai citā Eiropas valstī, tādējādi kvalificējoties brīvai medicīnas aprūpei. EHIC karti iegūt ir pavisam vienkārši, nepieciešams aizpildīt anketu internetā, un karte pēc dažām dienām jau tiek piegādāta.

Statistika

  • 120 miljardi NHS gada budžets
  • 2014./2015. gadā par ES valstu pacientu ārstēšanu iztērēti 675 miljoni mārciņu, no tiem atgūti 49 miljoni
  • 88 miljoni iztērēti, izrakstot paracetamolu
  • 22 miljoni iztērēti, izrakstot bezglutēna pārtiku
  • 900 miljoni pazaudēti, nevajadzīgi turot pacientus slimnīcās
  • 2 miljardi iztērēti nevajadzīgi, piemēram, pārmaksājot par tualetes papīra, ofisa piederumu iegādi
  • 2,45 miljardi pārtērēti 2015./2016. gada budžetā
  • 300 miljoni iztērēti “veselības tūristiem”
  • Plānots turpmākajos divos gados ietaupīt vienu miljardu
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.