Foto – Shutterstock

E vielu birums: vai ikdienā pārsniedzam normas? 0

Kāpēc pārtikas produktos ir tik daudz E vielu? Vai nevar ražot bez tām? IMANTS ZANTS RĪGĀ

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Pozitīvākās zodiaka zīmes: kura ir optimiste Nr. 1, bet kura ir īsta īgņa
Kokteilis
Ideālā vecuma starpība mīlestībā: cik gadus vecs partneris ir piemērots katrai zodiaka zīmei?
Rezultāti ir pārsteidzoši: vācu eksperti nosaukuši auto, kuri nav varējuši izturēt 100 000 kilometru nobraukuma testu
Lasīt citas ziņas

Vispirms jāatgādina, ka ar burtu E produkta marķējumā apzīmē pārtikas piedevu, kas tulkojumā no angļu valodas (edible) nozīmē – ēdams, savukārt atļauts nozīmē – pārbaudīts un atzīts par nekaitīgu, jo pirms pārtikas piedevu nonākšanas Eiropas Savienības tirgū katra tiek rūpīgi izvērtēta, lai neapdraudētu patērētāju veselību.

Eiropas Savienības regulā Nr. 1333/2008 par pārtikas piedevām ir minētas gan E vielas, kas izmantojamas bez noteikta ierobežojuma (ievērojot quantum satis principu – nelietot vairāk, kā nepieciešams, lai sasniegtu vēlamo rezultātu), gan piedevas, ko drīkst pievienot noteiktām produktu grupām konkrētā daudzumā.

Vai tiešām nevar iztikt?

CITI ŠOBRĪD LASA

Visu var saražot bez pārtikas piedevām, un gana daudz ražotāju to arī dara, bet var rasties vairākas problēmas, ja sastāvā nav E vielu.

1. Produktu uzglabāšanas termiņš – bez konservantiem tas samazinās 2–3 reizes, vai arī nepieciešama ilgāka termiskā apstrāde.

2. Sastāvdaļu kvalitāte. Nevar, piemēram, ūdeni sajaukt ar tomātu pastu un cerēt, ka produkts uzglabājot neatsulosies, jo īpaši, ja ūdens ir pārsvarā. Cepot maizi no sliktas kvalitātes miltiem, mīklai noteikti jāpievieno uzlabotāji, un tad arī tehnoloģiskais process ir vieglāks.

3. Patērētāju arvien pieaugošās prasības. Piemēram, jebkurš jogurts atsulojas, bet daudzi aizmirst, ka pudele vai paciņa pirms lietošanas jāsakrata. Tāpēc nepieciešami biezinātāji un stabilizētāji – modificētā ciete, želatīns, pektīns, guāra un ksantāna sveķi. Ar pusfabrikātiem ir vēl sarežģītāk. Veikalā nopērkamie gatavie salāti bez E vielām ātri atsulotos, tiem būtu īss derīguma termiņš un nepievilcīgs izskats. Tāpēc tiek pievienoti konservanti, antioksidanti, stabilizētāji.

– To, kādi produkti tiek ražoti, lielā mērā nosaka arī patērētājs, kurš ir pieradis, ka, piemēram, atvērta tomātu mērce ilgstoši stāv un nepelē. Dzīves ritms liek ēdienu pagatavot ātri, viegli, un šim nolūkam tiek izmantotas arī gatavas mērces, – skaidro Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Reklāma
Reklāma

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.