Glābj dzīvību: zinātnieki nosauc 8 pārtikas produktus, kas var būtiski samazināt priekšlaicīgas nāves risku 0
Jaunākie pētījumi liecina, ka, palielinot uzņemtā kālija daudzumu, sirds slimību un līdz ar to arī priekšlaicīgas nāves risku iespējams samazināt par 24 procentiem, ziņo britu izdevums “The Independent”.
Pētījumā secināts, ka ar kāliju bagāti produkti ne tikai veicina sāls (nātrija) izvadīšanu no organisma, bet arī būtiski mazina sirds un asinsvadu slimību attīstības iespējamību.
Pētījuma vadošais autors, profesors Henings Bundgārds skaidro, ka cilvēka organisms evolūcijas gaitā pielāgojies uzturam ar augstu kālija un zemu nātrija saturu.
“Mūsdienās mūsu ēdienkartē dominē rūpnieciski pārstrādāta pārtika. Jo augstāka ir produkta pārstrādes pakāpe, jo vairāk sāls un mazāk kālija tas satur. Tā rezultātā šo vielu attiecība ir dramatiski mainījusies – no vēsturiskās 10:1 (kālijs pret nātriju) tā ir sasniegusi 1:2,” norāda profesors.
Viņš uzsver, ka kālijs ir vitāli svarīgs sirds veselībai, un nepietiekams tā daudzums uzturā var palielināt aritmijas, sirds mazspējas un nāves risku.
Lūk, astoņi produkti, kas ir bagāti ar kāliju:
                
                
                
                                
                
                            
                
                                
                
                                
                
                            
                
                                
                
                                



