Foto – Shutterstock

* 0

Aizdegunē atrodas limfātiski audu veidojumi, ko parasti sauc par aizdegunes mandelēm. Tās imūnsistēmas darbībā piedalās tikai bērnībā, bet pēc tam zaudē savu funkciju un atmirst. Taču, ja bērns bieži slimojis ar iesnām un viņam ir novājināts organisms, mandeles nevis izzūd, bet aug lielākas, apgrūtinot elpošanu. Šādos gadījumos tās jāizoperē.

Reklāma
Reklāma

*

“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Rīkles galā atrodas mandeles, kas gandrīz nepārtraukta gredzena veidā aptver elpošanas un gremošanas ceļu sākuma daļas. Tās aizsargā pret ausu, kakla un deguna infekciju izraisītājiem.

*

Tieši pie krūšu kaula pamatnes atrodas aizkrūtes dziedzeris jeb tīmuss. Tas piedalās imūnsistēmas darbībā, apmācot limfocītus specifisku uzdevumu veikšanai. Visspēcīgākā tīmusa darbība novērojama bērnībā un pusaudžu gados. Vēlākajā dzīves laikā tas pakāpeniski samazinās.

*

CITI ŠOBRĪD LASA

Aiz ausīm, padusēs, cirkšņu zonā un vēdera dobumā ir nelieli apaļi veidojumi, ko sauc par limfmezgliem. Tajos tiek attīrīta un ar limfocītiem bagātināta limfa. Limfmezglos veidojas arī imūnvielas, kas nodrošina organisma imunitāti.

*

Limfmezglu funkciju veic arī aklās zarnas tārpveida piedēklis jeb apendikss.

*

Liesā tiek filtrētas un no baktērijām attīrītas asinis, kā arī iznīcinātas nepilnvērtīgās sarkanās asinsšūnas eritrocīti.

*

Kaulu smadzenēs veidojas cilmes šūnas, no kurām diferencējas limfocīti un citas imūnkompetentās šūnas.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.