Foto – Shutterstock

Brokastu 
pamats – putras
 5

“Brokastīs iesaku gatavot biezputras no auzu pārslām, griķiem, rīsiem, miežiem. Piemēram, auzu pārslu putrā, kurai pievienotas rozīnes, ir olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki un pat kalcijs un dzelzs. Tajā ir pietiekami daudz kaloriju, bet zema pašizmaksa,” stāsta diētas ārste Lolita Neimane, iesakot pārslas, grūbas vai putraimus pirkt pēc iespējas mazāk apstrādātus, nelobītus. Tas nozīmē, ka to sastāvā būs daudz vērtīgo šķiedrvielu, kas veicina zarnu darbību, gremošanas sulu izdali un holesterīna izvadīšanu no organisma. Diētas ārste neiesaka izvēlēties ātri vārāmās biezputras, jo tās šķiedrvielu ziņā ir vistrūcīgākās.

Reklāma
Reklāma
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Lasīt citas ziņas

Pret aizcietējumiem diētas ārste iesaka papildus lietot kviešu klijas un linsēklas. Piemēram, 500 gramu nemaltu linsēklu (tās maksā ap 3 eiro), maļot un lietojot pa pieciem gramiem dienā, sanāks vairākiem mēnešiem.

Ja brokastīs garšo sviestmaize, priekšroka dodama pilngraudu vai rudzu maizei, nevis lētajai baltmaizei, kurā ir ļoti maz šķiedrvielu (salīdzinājumam – 100 gramos baltmaizes ap 3 g, bet pilngraudu maizē – līdz 13,5 g). Baltmaizes daudzās “tukšās” kalorijas arī ātri pārvēršas liekajos svara kilogramos. Jāatceras, ka, sasniedzot 65 gadu vecumu, vīriešiem un sievietēm dienā ar uzturu jāuzņem ne vairāk par 2000 kalorijām, bet, ja strādā smagu fizisku darbu vai sporto, – 2500 – 2700 kaloriju. Piemēram, brokastu sviestmaizē ar sieru vai desu ir 250 – 500 kaloriju.

CITI ŠOBRĪD LASA
Uz maizes šķēles, ko pirms tam ieteicams viegli apgrauzdēt tosterī (nevis apziest ar margarīnu vai sviestu, jo 10 grami sviesta satur 8,2 gramus dzīvnieku izcelsmes tauku) L. Nei­mane iesaka likt vājpiena biezpienu (tajā ir daudz kalcija, un to senioriem vajadzētu ēst katru dienu), sieru (jāizvēlas mazāk sāļie un ar samazinātu tauku daudzumu, piemēram, nenogatavinātie sieri), tomātus vai gurķus. Tā kā ikdienā jāapēd aptuveni puskilograms dārzeņu, tie jāiekļauj visās ēdienreizēs – arī brokastīs, uzsver diētas ārste.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.