Žurnāla “Praktiskais Latvietis” reklāmas nodaļas vadītājs Edvīns Kamoliņš ikdienā uz darbu un atpakaļ mājup pārvietojas ar velosipēdu, tāpēc ir vesels kā rutks. Turklāt ziemā viņš peldas āliņģī! Foto – Edvīns Kamoliņš un Andris Tiļļa

✔ Jāizpēta laikapstākļu prognozes, lai pirms izbraukšanas atbilstoši apģērbtos un vajadzības gadījumā paņemtu lietusmēteli vai cepuri aizsardzībai pret sauli. 0


Jātiek skaidrībā, vai līdz velomaršrutam maz var tikt ar velosipēdu. Ja attālums liels, var doties ar sabiedrisko transportu vai automašīnu un, ja ir tāda iespēja, divrici īrēt uz vietas, lai mazāk klapatu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Dārzs
11 pamata lietas, kas jāzina katram dārzniekam
Kokteilis
FOTO. Ledus ir sakustējies! 5 iekārojamākie Latvijas hokejisti mākslīgā intelekta skatījumā
Lasīt citas ziņas

✔ Lai brauciens neizvēršas nepatīkamā piedzīvojumā, līdzi jāpaņem marles saite, plāksteri un ūdeņraža pārskābe. Ja nu gadīsies gūt kādu nobrāzumu – noderēs!

✔ Jānodrošinās ar instrumentu komplektu, bet ja brauciens garāks – ar rezerves kameru un pumpi. Ja nekā tāda nav, pirms došanās ceļā noteikti jāuzlādē mobilais telefons, lai krīzes situācijā piezvanītu draugam vai velokurjeram, kurš palīdzētu tikt galā ar tehniskām ķibelēm. Šāda palīdzība gan pieejama tikai Rīgas apkaimē. Zvanot pa tālruni 67507041, var izsaukt meistaru, kurš uz vietas salabos velosipēdu vai ar auto aizvedīs uz mājām vai remontvietu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Drošības pēc jānoskaidro, kur ir tuvākais veloveikals, jo parasti tur atrodams arī meistars, kurš pratīs, piemēram, salabot pārtrūkušu ķēdi vai noregulēt bremzes.

✔ Ja līdzi bērni, jādomā par apstāšanās un piknika iespējām, jo garas distances viņiem pievārēt būs grūti.

✔ Tūrisma izbraucienam ieteicams izmantot vienkāršu divriteni ar dažiem pārnesumiem, nevis sportisku velosipēdu, kas tā vien provocēs dzīties uz priekšu ar slapju muguru.

✔ Sēdeklis jānoregulē tik augsts, lai, stāvot uz vietas, ar abu kāju pirkstgaliem varētu aizsniegt zemi. Ja beņķis atradīsiet par zemu, ātrāk nogurs kājas un būs pārmērīga slodze ceļgaliem, jo tie nepārtraukti būs ieliekti. Ja sēdvieta pārāk augsta, zudīs līdzsvars un stabilitāte, bet ceļi būs par daudz iestiepti.

✔ Uz velosipēda nedrīkst sakumpt – mugurai jābūt pēc iespējas taisnākai.

✔ Braucamajam jābūt aprīkotam ar dubļu sargiem, lai nenosmērētu drēbes, kā arī ar bagāžnieku, kur nolikt mantas – lai tik liela nasta nebūtu jātur plecos mugursomā. Nekādā gadījumā neņemt somas, kas nav stiprināmas uz bagāžnieka vai muguras, jo, uzliekot nastu uz pleca vai stūres, zudīs stabilitāte un radīsies liels risks piedzīvot kritienu.

✔ Vēlams lietot ķiveri un cimdus, taču katram savs pieradums. Obligāta ķiveres valkāšana, braucot ar velosipēdu, ir tikai bērniem līdz 12 gadu vecumam, taču Romāns to iesaka lietot arī nepieredzējušākiem braucējiem. Cimdi pasargās no nobrāzumiem, ja gadītos krist, taču citiem tie brauciena laikā traucē izjust stūri.

Reklāma
Reklāma
✔ Velosipēdam jābūt ar apgaismes ierīcēm – priekšā baltu un aizmugurē sarkanu atstarotāju vai lukturīti. Lampiņai vajadzētu būt mirgojošai – tādu vieglāk pamanīt. Apgaismes līdzekļi nepieciešami, pat ja nav plānots braukt tumsā, jo var gadīties negaidīti aizkavēties ceļā. Aizmugurējo lukturīti ieslēdziet arī pa dienu – būsiet citiem labāk saskatāms.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.