Biškrēsliņš, asinszāle, kosa un citi augi 0

Saini nolieku lauka malā un sniedzos pēc biškrēsliņa, kas ir manā mīļākajā – dzeltenā – krāsā. Biškrēsliņa smarža vienkārši reibina. Lasot jūtu, kā rūgtais skrubis strādās uz daudzām mugurām. Biškrēsliņs ir pirmais palīgs, ja sāk niezēt tūplis, – tad ziedu pogaļas ir kā dzeltenas tabletes rītā, pusdienā, vakarā. Un parazīti ir prom gan no iekšienes, gan prāta.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Grāvmalā ieraugu vēlīgāku asinszāles puduri. Eļļa jau uzlieta, bet asinszālei garām iet nedrīkst – tā der 99 kaitēm. Pie katra tējas maisījuma šķipsniņa asinszāļu allaž klāt. Turklāt meitai 5.klase – šai vecumā asinszāļu tēja jātur pa rokai.

Kosa – hee, patīk man to saraustīt gabalos un tad mēģināt kā puzli salikt atpakaļ. Skatoties uz kosu, atceros – kad jūtos dzīves uzdevumos, pienākumos, darbos apmaldījusies un nezinu, ar ko sākt, tad kosa palīdz lietas sastrukturēt, sakārtot, izvirzot man svarīgāko pamatā… un tālāk dilstošā secībā. Tāpat kosas tēja palīdz novērst urīnceļu, nieru problēmas, vienlaikus arī attīra organismu no kaitīgām vielām, spēcina.
Dažs var baidīties kosu sajaukt ar indīgu augu. Es teikšu tā – ir gana daudz zinošu cilvēku, kam prasīt padomu. Lai parāda dabā. Vasaras laikā ir publiski pasākumi, kur pulcējas pirtnieki, augu zinātāji. Ja vaicās, tad pie atbildes tiks. Pati bieži ņemu līdzi pāris paraugus, kuri izauguši dārzā, bet pielietojumu nezinu – eju klāt un jautāju. Klausos, ko stāsta citiem. Kosu pazīt nav grūti – tā ir tāda kā smalka eglīte, bet tās ziediņi kā čiekuriņi pavasarī. Tāpat var meklēt kosu attēlu grāmatās, internetā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Gar karjera malu redzu deviņvīruspēka sveces – nolasu deviņus ziediņus un apēdu. Piefiksēju baldriāni un dižzirdzeni, vienīgi nav līdzi lāpstas un nav arī sakņu laiks. Lauvmutītēm līdzīga ir vīrcele. Pazīstu šo augu, bet iedarbību esmu piemirsusi, tāpēc turpat augam blakus atveru grāmatu, lai labāk paliek atmiņā. Izlasu: noderēs pret paaugstinātu temperatūru, ādas slimībām, asām sāpēm. Salasu pušķīti, gan noderēs.
Ugunspuķes – iespaidīgs augs. Tējai ievākšu lapas, jo pirtī tas ir spēcīgi sviedrējošs. Pirtniekam vieglāks darbs, kad strādā augi.

Redzu vīgriezes, bet jau pārziedējušas. Iepriekš savāktās tika draugiem. Būs jāsteidz ciemos pie vīramātes uz Kurzemi – viss tur par nedēļu vai divām vēlāk zied, varbūt paspēšu. Vajag taču ko nervus nomierinošu, īpaši smaržīgu un pirtī arī sviedrējošu!

Nāku atpakaļ uz māju pusi, sveicinu platlapu dadžus un nātres. Paņemu tikai baltās panātres, jo nātru talka paredzēta citudien. Baltā panātre attīra un bagātina asinis, nomierina, attālina no bezmiega.

Gar dārza malu ejot, redzu mīļās nezāles, kas sabiedrības uzspiesto normu dēļ būtu jāizravē. Ganu plikstiņš, kurš derētu mīļajiem, kas ik dienu pārtiek no saujas balto tabletīšu, derētu kuņģītim, aknu slimībām. Sakuplojusi matu zāle – laba to stiprināšanai. Balanda vitamīniem pie salātiem. Pienenes, gārsas, vārpatas, vībotnes. Tūlīt mēnesis dils, tad arī ravēšu saknes.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.