Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: SHUTTERSTOCK

Brīvprātīga izvēle – zaudēt tiesības uz noteiktu termiņu vai Interlock? 0

Šobrīd, vadītājs, kurš pieķerts vadot transportlīdzekli alkohola reibumā, tiek sodīts ar kādu no sekojošiem soda veidiem: naudas sodu, transportlīdzekļa konfiskāciju, cietumsodu, kā arī vadītāja apliecības zaudēšanu uz noteiktu laiku.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

“Labs piemērs ir Austrālija, kur pagājušajā gadā tika ieviesta Interlock programma. Tā darbojas uz brīvprātības principa. Nevienam vadītājam, kurš pieķerts vadot transportlīdzekli alkohola reibumā, nevar uzspiest dalību programmā. Bet viņam tiek dota izvēle – vadītāja tiesību zaudēšana uz noteiktu termiņu, kas ir ne mazāks kā pieci gadi, vai Interlock uzstādīšana transportlīdzeklī. Uzstādot Interlock, tiesības ir iespējams atgūt ātrāk. Aizpildot visas nepieciešamās prasības, – obligāta tikšanās ar ārstu, sertificēta Interlock ierīces uzstādīšana, apstiprināta dalība programmā tiesības tiek atjaunotas, piemēram, jau pēc 12 mēnešiem un papildus 12 mēnešus automašīnā jābūt uzstādītam Interlock. Laika periodu nosaka tiesa, vērtējot pārkāpuma smagumu. Gadījumos, ja autovadītājs pārkāpj noteikumus, dalība tiek apturēta, un vadītājs zaudē autovadīšanas tiesības uz vairākiem gadiem. Tomēr pastāv iespēja dalību programmā atjaunot, bet iepriekš pavadītais laiks nesummējas, un dalība sākas no jauna,” papildina Z. Feldmanis.

Tā kā dalība programmā ir brīvprātīga, administratīvās un Interlock uzstādīšanas izmaksas sedz pats autovadītājs.

Kas ir Interlock?

CITI ŠOBRĪD LASA

Interlock ir profesionāls alkometrs, kura lietošana Eiropā ir oficiāli atzīta. Tā darbības princips ir vienkāršs. Automašīnu, kurā ir uzstādīts Interlock, nav iespējams iedarbināt pirms netiek veikts izelpas tests. Gadījumā, ja izelpā uzrādās alkohols, automašīnu nevar iedarbināt, bet pēc 15 minūtēm tests jāveic atkārtoti. Ja viss ir kartībā, vadītājs var uzsākt braukšanu. Braukšanas laikā Interlock ierīce lūdz veikt atkārtotu testu, lai izslēgtu gadījumus, kad alkoholu tiek lietots, vadot automašīnu. Visi testi tiek reģistrēti, un, veicot regulāru pārbaudi ik pēc 60 – 90 dienām, tie tiek izskatīti, piemēram, Ceļu satiksmes drošības direkcijā. Analizējot iesniegtos datus, tiek nolemts autovadītājam programmas laiku samazināt vai pagarināt.

Saskaņā ar Interlock ražotāju Drager sniegto informāciju, šobrīd Interlock programmu izmanto sekojošās valstīs: Argentīna (Buenosairesā Interlock ir uzstādīts īsās distances sabiedriskajos autobusos), Austrālijā, Austrijā, Beļģijā, Dānijā, Vācijā, Somijā, Francijā, Nīderlandē, Norvēģijā, Zviedrijā, Lielbritānijā un ASV.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.