Foto – Shutterstock

Arī liekos zobus var nostiprināt 0


Ja paša zobu palicis maz vai zaudēti visi, vienīgais risinājums bieži vien ir izņemamas protēzes. Ar izņemamu protēzi var aizvietot arī vienu zobu, piemēram, gaidot, kamēr varēs ievietot implantu vai tiks izgatavots mākslīgais kronis. Linards Grieznis stāsta, ka totālās izņemamās protēzes iespējams izgatavot ne tikai no cietas plastmasas vai plastmasas un metāla kombinācijas, bet arī no elastīgas, mīkstas plastmasas. Ja salīdzina ar tradicionālajām, tās ir ērtākas un nesagādā valkātājam tik lielu diskomfortu.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 531
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Izņemamās protēzes ir ievērojami lētākas par neizņemamajām – tās var iegādāties jau par 100 eiro, taču tām ir vairāk trūkumu. Pats lielākais – to nestabilitāte. Aptiekā nopērkamā īpašā protēžu līme bieži vien nepalīdz, tādēļ drošāk izņemamās protēzes nostiprināt, ievietojot žokļa kaulā divus implantus, pie kuriem tās fiksē ar speciālu stiprinājumu sistēmu.

Linards Grieznis norāda – tas, cik ērti būs liekie zobi, vairāk atkarīgs nevis no materiāla, bet gan no tā, cik precīzi noņemts mutes dobuma nospiedums un noteikts pacienta sakodiens, cik kvalitatīvi protēzes izgatavotas. Pacientam vispirms jāiekožas kādā padevīgā materiālā – agrāk ģipsī, bet tagad – silikonā. Tuvākajā nākotnē to varēs izdarīt arī bez pacienta līdzdalības – ar īpašu datorprogrammu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.