Kā glābt neglābjamo? 
 2

Daudzi ievārījuma burciņu vietā tagad ziemai augļus un ogas sasaldē. Tas palīdz saglabāt vitamīnus, antioksidantus un citas vērtīgas vielas, taču dzīvības pēc šādas apstrādes produktā vairs nav.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā” 159
Kokteilis
10 iemesli, kāpēc japāņi “nenoresnē” 7
Lasīt citas ziņas

Ko darīt? Atkausēt, pievienot piparkūku garšvielas un atdzīvināt daļēji nevērtīgo produktu ar termisku apstrādi – iecepot kūkās, savārot kompotā, gatavojot čatniju!

Recepte


Puskilogramu kazeņu (vai jebkuru citu ogu) atkausē. Uzkarsē katliņā 2 ēdamkarotes gī sviesta, citu pēc citas pieber tējkaroti sinepju sēklu, 1/2 tējkarotes fenheļa sēklu, 1/4 tēj-karotes asefetīdas, 1/2 tējkarotes kumīna, tad ieber ogas un pielej ūdeni, lai tas pārklāj katliņa saturu. Uz lēnas uguns vāra, kamēr ūdens gandrīz iztvaikojis, tad pievieno cukuru un maisa, līdz izveidojas pabieza masa. Tāda asi salda piedeva, ko dažas dienas droši var glabāt ledusskapī. Der gan pie pankūkām, gan dārzeņiem un makaroniem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Arī no ievārījuma atteikties nevajadzētu, tikai pirms lietošanas svarīgi to atdzīvināt – gan iekombinējot kādā siltā ēdienā, gan ar garšvielām. Ja pamatprodukts ir tamasisks, bet garšvielas satviskas, iedarbība izlīdzinās.

LABS LABU DAŽREIZ MAITĀ


Ājurvēdā ir atšķirīgs skatījums uz daudzām iecienītām produktu kombinācijām.

Visu veidu augļu salikumi ar piena produktiem: mellenes vai zemenes ar pienu vai putukrējumu, jogurti ar augļu piedevu, saldie jogurta dzērieni (īpaši tie nav ieteicami bērniem slimošanas laikā), saldējums ar augļiem – auksts piens ar cukuru veido gļotas. Ieteikums par zemenēm – tās ēd vienas pašas un ne vairāk par 10–15 ogām. Tiklīdz tās tiek lietotas kopā ar piena produktiem, rodas toksīni.

Augļi kombinācijā ar cieti (ķīselis).

Nebūt nav tā, ka gardu izejvielu aplams kopsalikums uzreiz bojātu veselību. Tas notiek kā ar krājkasītes pildīšanu: gadiem ilgi cūciņā var slidināt pa naudas ripiņai – iekrīt un pazūd, bet tad pēkšņi pienāk brīdis, kad tā pilna. Sākas slimība.

Ja ļoti garšo, nevajag reizi pa reizei liegt sev arī neveselīgu iepriecinājumu, tomēr jāraugās, lai tas nenotiek regulāri. Un jāatceras, ka agrāk vai vēlāk tik un tā par visu būs jāsamaksā.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.