Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: SHUTTERSTOCK

Svarīgās četras stundas 0

Neatkarīgi no tā, cik izteikti ir insulta simptomi, nekavējoties jāsauc ātrā palīdzība. Ārsti mēdz sacīt – laiks ir smadzenes, jo katru minūti iet bojā miljoniem nervu šūnu. Mediķi pacientu nogādās tuvākajā insulta vienībā, kur iespējams saņemt specializētu palīdzību. Tās darbojas Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, P. Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, Vidzemes slimnīcā, Ventspils, Liepājas, Rēzeknes un Daugavpils reģionālajās slimnīcās.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā”
Zinātnieki apstiprinājuši! Alkohols mērenās devās ir labvēlīgs vecākiem cilvēkiem 45
Kokteilis
Zviedrijas policija atklāj, par ko tiks izvirzītas apsūdzības no Eirovīzijas diskvalificētajam Nīderlandes māksliniekam 33
Lasīt citas ziņas

Ārstniecības iestādē vispirms veiks datortomogrāfiju galvas smadzenēm, lai precizētu to bojājuma veidu, lokalizāciju, plašumu un atkarībā no tā izvēlētos ārstēšanas veidu. Pirmo četrarpus stundu laikā išēmiska insulta gadījumā iespējams veikt trombolīzi, ievadot vēnā zāles un izšķīdinot trombu. Vēlāk šī ārstēšana vairs nebūs efektīva, jo smadzeņu bojājums būs pārāk liels.

Ja miega artērija ir sašaurināta par vairāk nekā 70 procentiem, tālākā ārstēšanas etapā izdara operāciju, lai atbrīvotu asinsvadu un insults neatkārtotos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja asinsvados nevēlamas pārmaiņas nav atrastas, pārbauda sirdi – veic ehokardioskopiju, lai pārliecinātos, vai tajā nav trombu. Atraujoties tie var izraisīt ne tikai insultu, bet arī rokas vai kājas asinsvadu nosprostojumu, kas, laikus nesaņemot palīdzību, draud ar gangrēnu. Savukārt, nosprostojoties plaušu artērijai, iespējama infarkta pneimonija, kas ir dzīvībai bīstams stāvoklis.

Ja asinsvads ir slēgts, bet insulta pazīmes nav pamanītas vai arī tiek ignorētas, sākumā pašsajūta var būt apmierinoša, taču, trombu nelikvidējot, rodas smadzeņu bojājums, kas var izraisīt invaliditāti.

Lai insults neatkārtotos, visu atlikušo mūžu jālieto medikamenti. Ja smadzeņu asinsvadā izveidojies trombs, nepieciešams aspirīns vai cits antiagregants, bet, ja katastrofu izraisījusi sirds aritmija, – varfarīns vai cits asinis šķidrinošs līdzeklis.

Lietojot ārsta nozīmētos medikamentus insulta profilaksei, tas atkārtojas reti, bet, to nedarot, tas piemeklē līdz pat 90 procentiem slimnieku.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.