Foto – Matīss Markovskis

Studijas, kas mainīja dzīvi 15


Sākot studijas, meitene bijusi kā balta lapa un pati ticējusi lietām, pret kurām šodien vēršas. Viss mainījies trešajā kursā, kad iegūtās zinības dažādos priekšmetos veidoja kopskatu par to, kā patiesībā funkcionē cilvēka organisms. Rozā brilles tad nomainījis skaidrs skatiens uz pasauli.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 46
Lasīt citas ziņas

Savukārt maģistratūrā nācies padziļināti pievērsties pētniecībai. Šajā laikā Ksenija atskārtusi, ka apkārt ir neizmērojami daudz nepatiesas informācijas. Ar piemānītajiem klientiem viņa sastapusies arī praksē. “Reiz kāda sieviete man agresīvi aizrādīja, ka manis izveidotā ēdienkarte neveido sārmainu vidi organismā. Kad mēģināju paskaidrot, ka pH diēta ir mārketinga triks, viņa bija pārsteigta.”

Reizēm bijis īpaši grūti – cilvēki maksājuši par vizīti, nākuši ar savām gaidām un cerībām, taču beigās saņēmuši ko citu. Šādi gadījumi jauno speciālisti pamudinājuši cītīgāk pievērsties uztura melu pētniecībai.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Sākumā retu reizi kaut ko atmaskoju, ieliekot savā feisbuka vai tvitera profilā. Tad pamanīju, ka šīs tēmas izraisa lielu rezonansi – cilvēki stāsta, komentē. Sapratu, ka tas jādara biežāk,” viņa atceras pirmsākumus. Labi noformulēt domas palīdzot ne vien medicīniskā izglītība, bet arī nesen sāktās komunikācijas studijas.

KSENIJA ATMASKO

pH diēta
Uzskats, ka uztura pH (skaitlis, kas raksturo skābumu un bāziskumu) spēj ietekmēt mūsu veselību, ir ļoti dziļi iesakņojies – par to runā plašsaziņas līdzekļos un raksta grāmatās. Patiesībā tam nav nekāda sakara ar zinātni un realitāti. pH diētas piekritēji apgalvo, ka produkti, kas organismā izraisa skābu reakciju, veicina saslimšanas, savukārt produkti ar sārmainu reakciju uzlabo veselību. Taču produkta skābajai vai sārmainajai reakcijai nav nozīmes, jo tā tikai nedaudz ietekmē urīna pH, bet tas neskar ne veselību, ne citas organisma norises. Turklāt pašam gremošanas traktam nav vienāds pH – kuņģī ir skāba vide, bet, ēdiena kumosam ceļojot tālāk pa gremošanas traktu, pH kļūst sārmains.

Vēl aplamāka ir doma, ka uztura pH var ietekmēt asiņu pH. Tas nav iespējams. Asiņu pH nepārtraukti ir diapazonā no 7,35 līdz 7,45. Pat niecīgākas pārmaiņas uz vienu vai otru pusi izraisa draudus dzīvībai. Tāpēc nevar teikt – jo sārmaināk, jo labāk. Ja ir apstākļi, kas apdraud asiņu pH līmeni, ieslēdzas aizsargmehānismi, kas neļauj to mainīt. Uzturam tas nav pa spēkam. Šo līmeni būtiski var mainīt vien saindēšanās, plaušu vai nieru mazspēja, dekompensēts cukura diabēts un daudzas citas nopietnas slimības.

Detox
Detox idejas pamatā ir pieņēmuma, ka mūsu organismā uzkrājas toksīni, ko nepieciešams izvadīt, ēdot vai dzerot speciālus produktus. Šīs īpašības visbiežāk piedēvē augļu smūtijiem un citiem dzērieniem, bet visiem šāda veida produktiem ir spēcīga mārketinga aizmugure. Tiem ir viens mērķis – iegūt no cilvēka naudu, pretī solot izdarīt to, ko jau aktīvi dara mūsu aknas, nieres, plaušas un sviedru dziedzeri.

Tiesa, ir pacienti, piemēram, narkotiku lietotāji, kuriem tiešām nepieciešama detoksikācija. Taču tā ir nopietna medicīniskā procedūra, kurai nav saistības ar brīnumdzērieniem. Veselam organismam šāda attīrīšana nav vajadzīga. Kā piemēru var minēt mehānismu, ar kuru aknas pārvērš alkoholu. Dzēriena sadalīšanās produkts acetaldehīds ir ļoti bīstams organismam, bet aknas nekavējoties to sadala nekaitīgos savienojumos. Ja toksīni tiešām tik aktīvi uzkrātos organismā, kā to mēģina skaidrot detox piekritēji, mēs nevarētu normāli funkcionēt. Lietojot uzturā augļu ūdeņus un kokteiļus, tiks uzņemta laba vitamīnu, antioksidantu un minerālvielu deva, taču papildu detoksikācija nenotiks.

Reklāma
Reklāma

Visu rakstu par Kseniju Andrijanovu lasiet žurnāla 36,6°C decembra numurā vai tā elektroniskajā versijā!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.