Foto-Shutterstock

Attiecībā uz lielākiem bērniem būtu labi, ka viņi vispār kaut ko apēstu. Ja regulāri ir slikta apetīte un saslimšanas laikā bērns pavisam negrib ēst, viņam var piedāvāt garšīgu polivitamīnu tableti, kas dažas dienas palīdzēs kompensēt nepilnvērtīgo barības vielu uzņemšanu un tādējādi mazliet palīdzēs imunitātei. 0

Noteikti slimošanas laikā nevajadzētu konfliktēt ar bērnu ēšanas dēļ, jo pirmkārt, tas diez vai palīdzēs un otrkārt, bērnam vajadzīgas pozitīvas emocijas, miers, vecāku atbalsts. Tie visvairāk veicinās atveseļošanos. Savukārt apetītes un dzīvesprieka atjaunošanās noteikti norāda uz stāvokļa uzlabošanos.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju
NLO mednieks atklāj kaut ko “daudz satraucošāku” par citplanētiešu eksistenci
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek 40
Lasīt citas ziņas

Paaugstināta ķermeņa temperatūra ir kā organisma aizsargreakcija uz saslimšanu, imunitātes procesa sastāvdaļa. Tā veicina atveseļošanos, bet var būt grūti panesama, sevišķi maziem bērniem. Tādēļ mocīties un paciest augstas ķermeņa temperatūras radītās grūtības nebūtu nepieciešams. Paracetamols aptiekās pieejams bez receptēm un pielāgojams visu vecumu bērniem. Mazulīšiem paaugstināta ķermeņa temperatūra var radīt krampjus, tādēļ ja ķermeņa temperatūra pārsniedz 38 grādus C, temperatūra jāsamazina.

Parasti paaugstinātas sviedru izdales rezultātā āda un iekaisušās gļotādas kļūst par lielisku barotni infekciju izraisītājiem. Tādēļ rūpīgi jāseko personīgai higiēnai labvēlīgos apstākļos (siltā vannas istabā) noskalojot sasvīdušo ķermeni dušā. No matu mazgāšanas dažas dienas var izvairīties, ja nu vienīgi tie sasvīduši. Tomēr visbūtiskākais ir piesargāties no nevēlamas ķermeņa atdzišanas, jo tas nešaubīgi palielina risku, ka slimībai radīsies sarežģījumi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Rūpīgi jātīra deguna ejas (skalojot ar medicīniski speciāli sagatavotu jūras ūdeni), pēc iespējas jāskalo kaklu un mutes dobums (nemaz nerunājot par zobu tīrīšanu). Ieteicamas atsvaidzinošas pastilas (propolisa, aveņu, ingvera, Islandes ķērpju, eikalipta u.c.), kas attīra mutes dobumu, veicina gļotādas sadzīšanu.

Sākotnēji speciālas antibakteriālas ķīmiskas vielas nav nepieciešamas, ja vienīgi tās ieteicis ārsts. Galvenais būtu palīdzēt jeb netraucēt organismam tikt galā ar saslimšanu un tādējādi profilaktiski pasargāt no infekcijas pievienošanās (iesnām – vidusauss iekaisums, klepum – pneimonija u.c.). Pamata infekcijas avots elpceļu saslimšanu sarežģījumiem ir mutes dobums, deguna ejas, tādēļ to rūpīga kopšana pasargā no nopietnu sarežģījumu pievienošanās.

Veselam bērnam parasti vīrusu saslimšanas nav bīstamas, labvēlīgos apstākļos organisms spēj tikt ar tām galā saviem spēkiem, ja tam nodrošināts nepieciešamais un nav nelabvēlīgu apstākļu, piemēram – nosalšana, ilgstoša slimošana (dēļ atkārtotas inficēšanās kontaktējoties ar citiem slimiem cilvēkiem). Ilgstošas veselības priekšnosacījums būtu iespēju robežās slimojošu bērnu atturēt no pirmskolas iestāžu un skolu apmeklēšanas, tādējādi nodrošinot pilnīgu atveseļošanos, pasargājot no nelabvēlīgiem faktoriem un atkārtotas inficēšanās satiekot citus slimus bērnus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.