Pārbaudīt vairogdziedzeri 0

Pēc 50 gadu vecuma vismaz reizi gadā vajadzētu veikt asins analīzi, nosakot tireotropo hormonu TSH un brīvo tiroksīnu T4, pat ja nav slimības pazīmju. Tiem, kuriem ir vai bijušas vairogdziedzera slimības un veiktas operācijas, kas kavē tā darbību, to ieteicams darīt jau agrāk.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Lasīt citas ziņas

Jaunām sievietēm, kurām ir vairogdziedzera mezgli, kā arī tuviem radiniekiem ir vai bijušas vairogdziedzera slimības, tā funkciju vēlams pārbaudīt pirms bērniņa plānošanas, jo ir īpaši svarīgi, lai tā būtu normāla grūtniecības sākumā. Mazulim centrālā nervu sistēma veidojas jau pirmajās nedēļās, un tās attīstībai ir nepieciešami mātes vairogdziedzera hormoni. Lēna dziedzera darbība grūtniecēm nekavējoties jākompensē, lietojot hormonu preparātus.

Lai pārliecinātos, vai nav slēpta hipotireoze, Indra Štelmane vairogdziedzera hormonus iesaka noteikt arī tiem, kuriem ir paaugstināts holesterīna līmenis asinīs.

Kā pasteidzināt

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja hormonu trūkst, tie iespējami drīzāk jāsāk aizvietot ar medikamentiem. Citādi simptomi pastiprināsies, attīstīsies sirds mazspēja, pasliktināsies atmiņa un darbaspējas.

Tabletes jālieto tukšā dūšā pēc iespējas agrāk no rīta, sākumā uzņemot mazāko devu un to pamazām kāpinot, ņemot vērā asins analīžu rādītājus. It sevišķi piesardzīgiem jābūt gados vecākiem cilvēkiem, jo var paātrināties sirdsdarbība un rasties pārsitieni. Lietojot atbilstošā daudzumā, hormonu preparāti nekādas blaknes nerada.

Kamēr atrod atbilstošu devu, ik pēc sešām līdz astoņām nedēļām veic kontroles analīzi. Vēlāk tās nepieciešamas divreiz gadā – vēlā rudenī, lai pārliecinātos, vai deva pirms ziemas nav jāpalielina, un vasaras sākumā – lai zinātu, vai daudzums nav jāsamazina.

Vieglākos gadījumos, sākot lietot hormonus, vairogdziedzera darbība normalizējas jau 6 – 10 nedēļu laikā. Indra Štelmane novērojusi, ka bieži tiek pieļauta kļūda – tiklīdz sasniegts normāls TSH rādītājs, zāles pārtrauc lietot vai samazina devu. Labas analīzes nenozīmē, ka turpmāk var iztikt bez medikamentiem, tie jāturpina lietot līdz mūža galam.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.