Foto – Shutterstock

Der ielūkoties laika prognozē 0

“Atpūšoties vai sportojot brīvā dabā, jābūt uzmanīgiem, jo var gadīties, ka gaiss ir dzestrs, bet āda jau cieš no spožās saules UV starojuma, kas maijā ir pat intensīvāks nekā karstā augusta dienā,” brīdina arī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Hidrometeoroloģijas prognožu daļas vadītāja Laura Krūmiņa.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Laika ziņās, kas dzirdamas radio vai lasāmas avīzēs, parasti norādīts tikai, vai diena būs saulaina vai apmākusies. Informācija par saules ultravioleto starojumu jeb UV radiācijas indeksa prognoze atrodama centra interneta mājas lapā, tādēļ, plānojot dienu pavadīt svaigā gaisā, ar to der iepazīties. Indeksa lielums tiek noteikts robežās no 0 līdz 11. Jo tas lielāks, jo kaitīgāku ietekmi var atstāt uz ādu un acīm (pieaug ādas vēža un kataraktas risks). Aprīļa pēdējā nedēļā indekss ir vidējs un svārstās starp 3 un 4, piemēram, sestdien, 30. aprīlī, visaugstākais radiācijas indekss tiek prognozēts Daugavpilī un Liepājā – 3,8, bet Rīgā – 3,5. Vidēji augsts indekss nozīmē, ka jau nepieciešama aizsardzība pret saules stariem.

Sinoptiķe stāsta, ka saules UV radiācijas novērojumus Latvijā veic tikai viena novērojumu stacija, kas atrodas Rucavā, un dati par saules aktivitāti tiek atjaunoti ik pēc stundas.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Ļoti uzmanīgiem jābūt tiem, kas plāno doties ceļojumā uz valstīm, kas atrodas tuvu pie ekvatora, kur saule ir tieši virs galvas, jo tur saules radiācijas līmenis ir daudz augstāks nekā Latvijā. Kāpjot kalnos, arī jāatceras – jo augstāk esam uzkāpuši, jo plānāks atmosfēras slānis, kas aiztur saules ultravioleto starojumu,” norāda L. Krūmiņa, piebilstot, ka ik pēc kilometra UV starojums kalnos pieaug par 6 – 8%.

Bīstamos saules starus aiztur ozona slānis un mākoņi, taču izrādās, ka augstie spalvu mākoņi to izkliedē, tādēļ šādā dienā iespējams saņemt pat lielāku starojuma devu nekā skaidrā laikā. Jāņem vērā, ka smiltis un ūdens virsma, arī sniegs kalnos atstaro ne tikai saules gaismu, bet arī UV starojumu, tādēļ, nūjojot gar jūras krastu vai kāpjot kalnos, neaizsargāta āda un acis no saules var ciest pat vairāk nekā sauļojoties, tādēļ kvalitatīvas saulesbrilles un aizsargkrēms būs īsti vietā.

 

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.