Foto. pexels.com/Alex P

4. Sarkanā un pārstrādātā gaļa 0

Sarkanā gaļa (piemēram, liellopa un cūkgaļa) un pārstrādātā gaļa (desas, bekons, cīsiņi) satur augstu piesātināto tauku un piedevu līmeni, kas var izraisīt iekaisumu. Pētījumi liecina, ka to regulāra lietošana ir saistīta ar paaugstinātu iekaisuma marķieru līmeni un vēdera tauku uzkrāšanos.

Pārstrādātā gaļa satur konservantus, piemēram, nātriju un nitrātus, kas var veicināt oksidatīvo stresu. Sarkanās gaļas pārmērīga lietošana var palielināt viscerālo tauku daudzumu, kas ir bīstams veselībai, jo tas aptver iekšējos orgānus.

Lai samazinātu tā ietekmi, izvēlies liesu gaļu, piemēram, vistu vai tītaru, vai augu izcelsmes olbaltumvielas, piemēram, lēcas un pupiņas. Pamēģini “gaļas brīvo pirmdienu” un iekļauj uzturā tādas alternatīvas kā humuss vai tofu.

Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.