Foto – Shutterstock

Antibiotikas − ne vienmēr 0

Daudzi ir pārliecināti, ka angīna ir cilvēkiem ar vārīgu kaklu – atliek iedzert kaut ko aukstu, un slimība klāt! Patiesībā sāpes kaklā var būt jebkuras saaukstēšanās gadījumā. Turklāt ne katrreiz tā ir angīna, bērniem bieži vien ir akūts tonsilīts – mandeļu iekaisums.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 8
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam
Lasīt citas ziņas

Bakteriālās infekcijas novērojamas retāk, taču diagnoze jānosaka precīzāk, jo ārstēšanā izmanto antibiotikas, kas nav efektīvas un pat ir nevēlamas vīrusu infekciju gadījumā. Antibiotiku lietošanu nenosaka arī kakla sāpju intensitāte.

Ja ir bakteriāla infekcija, kakla sāpes rodas strauji, ievērojami pasliktinās pašsajūta un paaugstinās ķermeņa temperatūra. Citi sim­ptomi ir vāji izteikti, taču var palielināties kakla limfmezgli, turklāt, iespējams, slimos arī citi ģimenes locekļi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja ārsts izrakstījis antibiotikas, zāles jālieto tik ilgi un tādās devās, kā piekodināts, turklāt arī tad, ja sūdzības pāriet, bet izrak­stītās tabletes vēl nav izdzertas. Kakls regulāri jāskalo, jo tas palīdz mehāniski atbrīvoties no baktērijām. Jālieto daudz šķidruma, un, ja ir augsta temperatūra, pieļaujami drudzi mazinoši preparāti.

Obligātā pašpalīdzība

Cilvēks saaukstēšanās izraisītu kakla sāpju gadījumā pats sev var palīdzēt, elpojot caur degunu. Tajā gaiss sasilst un mitrinās, pasargājot kaklu un balss saites. Turklāt kakls var sāpēt, ja ir aizlikts deguns un nākas elpot caur muti. Izārstējot degunu, arī kakla sāpes pāriet. Pēc slimošanas jānomaina zobu suka, jo tajā var būt palikusi infekcija.

Kad sāp kakls, ledenes bieži vien tikai pasliktina situāciju, jo cilvēks rij biežāk. Pretsāpju līdzekļi palīdz mazināt simptomus, taču neārstē. Ir jālieto daudz šķidruma. Lai cik dīvaini izklausās, reizēm palīdz saldējums, jo aukstums mazina tūsku, iekaisumu un sāpes.

Lai atgūtu labu pašsajūtu, ieteicams kaklu skalot ar siltu sālsūdeni (glāzē izšķīdina vienu tējkaroti sāls). Ar to rīkli tikai skalo, taču norīt nedrīkst. Sauss gaiss telpās jāmitrina, vismaz uzliekot uz radiatoriem trauku ar ūdeni.

Biežs kakla sāpju iemesls ir alerģiska reakcija, tabakas dūmu vai gaisa piesārņojuma vai sausa gaisa radīts kairinājums. Vispārējais stāvoklis un pašsajūta nepasliktinās, nav paaugstinātas temperatūras vai līdzīgu simptomu. Alerģijas gadījumā gan var būt nieze, acu asarošana, šķavas un tecēt deguns. Kairinājums rada arī sausu klepu. Izvairoties no alerģijas izraisītāja, parasti pazūd arī sūdzības.

Smēķēšana jāatmet pat tad, ja kakla sāpes ir kādam no mājiniekiem, nevis pašam, jo tabakas dūmi ir spēcīgs elpceļu kairinātājs un apkārtējiem ir ne mazāk bīstami kā pašam smēķētājam.

Reklāma
Reklāma

Laringīts – balsenes iekaisums – ir saistīts ar balss saitēm, un par to liecina aizsmakums un dobjš klepus. To izraisa gan vīrusu infekcijas, gan balss saišu pārslodze – skaļa kliegšana sporta spēlēs vai skaļa saruna trokšņainā vietā. Savukārt čuksti vairāk kairina balss saites nekā normāla runāšana, tāpēc labāk paklusēt vai runāt kā parasti, pat ja īsti labi neskan. Uzstājoties auditorijas priekšā, jāizmanto mikrofons – dzirdēs visi, kuri nākuši klausīties. Klīnikas “Premium Medical” otolaringoloģe Ramona Markuse mudina ņemt vērā to, ka bērniem laringīts izpaužas smagāk nekā pieaugušajiem, jo bērniem balsene ir šaura un gara. Elpceļu jutīguma un biežāku alerģisku reakciju dēļ mēdz būt smakšanas sajūta, tāpēc pašārstēšana mazajiem pacientiem var beigties bēdīgi. Viņu labā pie ārsta jādodas nekavējoties.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.