Pēdējais glābšanas riņķis – operācija 1

“Tādu gadījumu, kādu apraksta Inese, nav mazums,” atzīst profesors. “Turklāt cilvēkiem ar lielu ķermeņa masu paralēli ir daudz citu veselības problēmu, piemēram, otrā tipa cukura diabēts, sirds mazspēja, kāju tūska. Ja šādiem ļaudīm liks aktīvi kustēties, ar vislielāko varbūtību viņi teiks: lai kā gribētu, to nemaz nevar izdarīt. Un arī nevajag, jo papildu slodze organismam var radīt vēl lielākas problēmas.”

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 499
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Šādā situācijā ārsti parasti iesaka veikt operāciju. Tās laikā, piemēram, uz barības vada var uzlikt regulējamu žņaugu, kas neļaus ēst tik daudz kā iepriekš. Otrs variants – kuņģi var savienot ar zarnām, lai barība no kuņģa uzreiz novirzītos uz zarnu tālāko daļu un mazinātos barības uzsūkšanās.

Jāņem vērā, ka operācija nav paredzēta glītākas ķermeņa figūras iegūšanai. Tā domāta tikai ļoti resniem cilvēkiem, kuriem lielā svara dēļ ir veselības problēmas, vai tiem, kuri vispār vairs nespēj normāli kustēties.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Ārsti jau ilgu laiku nopūlas, palīdzot pacientiem pievarēt liekā svara problēmas. Viņi ir ķērušies pat pie neiedomājamām lietām, proti, mēģinājuši aizšūt žokļus. Bet šie cilvēki tik un tā ir pamanījušies, teiksim, ar salmiņa palīdzību dabūt iekšā treknu barību. Tāpēc šādas operācijas mūsdienās vairs netiek veiktas,” pastāsta profesors.

Arī kuņģa samazināšanas operācijas var nedot būtisku uzlabojumu. Tāpēc pašlaik priekšroku dod divām iepriekš minētajām operācijām – ar žņaugu vai kuņģa savienošana ar zarnām. Tādējādi svars kļūs mazāks un vienlaikus uzlabosies veselības stāvoklis, piemēram, mazināsies cukura diabēts.

Ko iesākt?

Anatolijs Danilāns sniedz ieteikumus, kā neiedzīvoties liekajos kilogramos vai kā no jau esošajiem tikt vaļā.

Jāēd mazāk. Būtībā jāsamazina uzņemamo kaloriju daudzums, bet jo īpaši jāatsakās no saldiem ēdieniem.

Pēc iespējas vairāk jākustas, lai tādējādi organisms atbrīvotos no uzkrātās enerģijas. Turklāt tas jādara ne tikai tiem, kuriem ir lieka ķermeņa masa, bet arī visiem slaidajiem un kārnajiem. Ne tikai regulāri jāstaigā, bet papildus nepieciešamas arī citas fiziskās aktivitātes – dejošana, peldēšana, skriešana, aerobika vai kas cits. Vislabāk trīs reizes nedēļā kustēties līdz sviedriem. Tiem, kuri neko negrib pasākt, sākumā sevi jāpiespiež, bet pēc kāda laika organisms pats prasīs fiziskas aktivitātes, jo pie tām būs pieradis.

Jāuzturas vēsumā, jo, lai organisms sasildītos, tas vairāk patērēs enerģiju un sadedzinās taukus.

Pietiekami jāizguļas. Zinātnieki pierādījuši, ka tie, kas naktī par maz guļ, straujāk pieņemas svarā.

Konsultants ANATOLIJS DANILĀNS, Rīgas Stradiņa universitātes profesors, Latvijas Gastroenterologu asociācijas prezidents

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.