Izgulēties no sirds 0


Es zinu, cik svarīgs ir miegs. Par tā režīmu esmu daudz interesējusies. Izrādās, ja neguļam nepieciešamās astoņas stundas, gremošanas un sāta hormoni neizstrādājas vajadzīgajās attiecībās, nākamajā dienā gribas vairāk ēst, turklāt pārsvarā kārojas visu neveselīgo.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 26
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Diemžēl, spēlējot amatieru hokeju, ne vienmēr liekos gulēt laikus, jo ledus hallēs tiekam vien tad, kad tās ir brīvas. Spēles nereti beidzas tikai divpadsmitos vai vienos naktī. Mēs smejamies: ja attēlotu namu, kas slīgst nakts melnumā, vienīgais gaišais lodziņš būtu tur, kur dzīvo hokejists amatieris.

Pēc spēles sasprindzinājuma aizmigt ir grūti, vēl pāris stundu gulšņāju vaļējām acīm. Kad beidzot iemiegu, mani vajā viens un tas pats sapnis. Redzu, ka stāvu vārtos. Visapkārt ir tumšs, gaismas stars krīt tikai uz mani. Es stāvu, un visi ripas met tikai uz mani.

Ķert saldo pēc sporta

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja gaidāms liels turnīrs, ar ieteikumiem palīdzu mūsu komandas meitenēm sakārtot ēdienkarti, izdomāt, cikos pirms spēles ieteicams ēst un ko vislabāk baudīt.

Zinu, ka uzreiz pēc spēles vai kārtīga treniņa varu atļauties našķus. Muskuļi ir kā sūklis. To, ko ēd 30 minūtes pēc slodzes, muskuļi izmanto savām enerģētiskajām vajadzībām. Tātad mierīgu sirdi varu mieloties ar saldumiem, uzņemt ātros ogļhidrātus.

Esmu liela ēdāja, man tīk daudz un labi paēst. Ēdu uz pusi vairāk nekā kolēģi. Turklāt man ir ļoti svarīgi ēdienu izbaudīt ar visām maņām – sajust garšu, smaržu, konsistenci. Ja kaut ko pavirši iemetīšu mutē, kļūšu dusmīga un nīgra.

Parasti paturu prātā veselīgā šķīvja principu: puse ir dārzeņi un augļi, ceturtā daļa šķīvja – graudaugi un olbaltumvielas. Neizvēlos panētus ēdienus. Netīk nekas malts vai blendēts, ar smūtiju mani neiekārdināsi. Ja man liktu izdzert kokteili un iet uz darbu, es būtu emocionāli noskumusi. Varbūt smūtijs ir labs veids, kā uzņemt vērtīgus produktus, ko citādi neēd, tomēr tā var nemanāmi uzņemt papildu kalorijas. Tā enerģētiskā vērtība var būt pat lielāka nekā pusdienu maltītei.

Lēni kraukšķināt no rīta

Jau kādu laiku man ir rīta rituāls, kas nodrošina visu dienu. Tā ir lēna, ļoti lēna brokastošana. Ceļos agri, jo man vajag 45 minūtes veltīt ēšanai. Citi prasa – ko tu celies tik agri, ja pēc tam tik ilgi tupi virtuvē?! Bet man tā ir svēta lieta, svarīgs laiks.

Sēžu pidžamā, skan mierīga mūzika, un es baudu grauzdētas maizītes. Apgrauzdēju tumšo sēklu maizīti uz sausas pannas, uzberu nemaltas linsēklas un uzrīvēju cieto sieru. Linsēklas sakārto gremošanu, palīdz attīrīties.

Reklāma
Reklāma

Man patīk kraukšķīgais, nedaudz sāļais garšas piesitiens, par to priecājas manas garšas kārpiņas. Maizītes graušana sagādā baudu. Pēc tam nesteidzīgi malkoju kafiju. Brokastis neviens nedrīkst traucēt, daru to lēni un rāmi. Nereti tas ir vienīgais mierīgais brīdis visā dienas garumā. Tā ir viegla meditācija, laiks, kad domās sakārtoju šodien darāmo. Pēc tam viss šķiet vieglāk un vienkāršāk.

Psihologi apgalvo, ka dienas ritumā jāatrod vismaz desmit minūšu mieram, tikai sev. Taču mūsdienās tas nav tik vienkārši.

Izpētīts, ka vidēji 10% visu maltīšu notiek mašīnā pie stūres. Taču, ja vairākas lietas dara vienlaikus – ēd un vada mašīnu, skatās televizoru vai lasa žurnālu –, pēc tam nav patīkama sajūta. Šādā ēšanas procesā smadzenes nepiedalās, nepalīdz gremošanas sistēmai. Izrādās, tas var pat izraisīt alerģiju un dažādas slimības, kam ārsti pagaidām nerod skaidrojumu.

Baudīt no zila šķīvja

Pēdējā laikā interesējos par pārtikas psiholoģiju. Tā vēsta, ka ēšanas laikā būtiskas ir visas nianses – trauki, mūzika, gaisma… Piemēram, pie nokrauta galda var apēst vairāk, turklāt gremošanas orgāni nestrādā, kā vajadzētu. Ja šķīvis ir balts, nevilšus gribas notiesāt vairāk. Vislabākā esot zilā krāsa, tā nomierina, ļauj izbaudīt ēdienu. Maltīte no kantaina šķīvja šķiet pikantāka. Tāpēc desertu parasti liek apaļā un ovālā trauciņā.

Tikpat svarīga ir fona mūzika. Ir tāda, kas veicina neveselīgu ēšanu. Mierīga mūzika palīdz labāk strādāt gremošanas traktam. Būtiska ir arī gaisma telpā. Nozīme ir pat restorāna viesmīļa izskatam – ja viņš ir dūšīgs, ir par 40% lielāka iespēja, ka apmeklētājs pasūtīs saldo ēdienu vai apēdīs kaut ko neveselīgu.

Mani aizrauj šādi atklājumi ēšanas pasaulē, tie padara dzīvi interesantāku.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.