Skaisti, dabiski un aromātiski

Produkti, kas ķīvējas 0

Saskaņā ar ājurvēdu augļus nevajag kombinēt ar cieti saturošiem produktiem, piemēram, kartupeļiem un graudaugu produktiem, tostarp sausajām brokastīm, kā arī ar pienu un tā produktiem. “Laktoze un fruktoze kopā veido skābu reakciju, olbaltumvielas recē, veļas kunkuļos un veido gļotas, pat ja augļi nav skābi, kā, piemēram, banāni. Visi augļu un piena kokteiļi, jogurts un saldējums ar augļu piedevām, brokastu pārslas ar pienu ājurvēdas skatījumā ir nesaderīgi pārtikas produkti. Katra sastāvdaļa atsevišķi – augļi un ogas, auzu pārslas, piens – ir veselīgi, bet to kombinācija ķermenim nebūt nav labvēlīga,” saka uztura speciāliste. Nevajadzētu vienā ēdienreizē baudīt arī skābos un saldos augļus, bet izvēlēties vai nu vienus, vai otrus. Mango nedrīkst lietot kopā ar jogurtu, sieru, gurķiem, bet citronus un to sulu – ar gurķiem, tomātiem, pienu, jogurtu, izņemot biezpienu. To lieto, lai pagatavotu panīru – svaigu pilnpiena sieru, kura izgatavošanas procesā citrona sula un biezpiens labi kombinējas.

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
TV24
Viena no šī kara interesantākajām lietām: kā iespējams noslēpt 40-50 tūkstošus cilvēku pie frontes līnijas?
Lasīt citas ziņas

Savukārt melones un arbūzus vajadzētu baudīt vienus pašus, jo tie nav savienojami ar citiem pārtikas produktiem, pat ar ūdeni ne. Kartupeļi savukārt nedraudzējas ar tomātiem, papriku, gurķiem, pienu un piena produktiem.

Ja vien neesam veģetāra dzīvesveida piekritēji, zivs un gaļas ēdieni vienmēr jābauda atsevišķi, jo zivij ir smagnēja, atvēsinoša daba, turpretī gaļai – karsējoša, agresīva. Sēžot pie viesību galda, kas vai lūst no ēdienu daudzveidības, vajag izvēlieties, kuram gardumam dot priekšroku – lasim vai steikam. Saskaņā ar ājurvēdu arī tradicionālā maltās gaļas mērce ar skābo krējumu un kviešu miltiem ir savstarpēji nesaderīgu produktu ansamblis. Lai nekaitētu veselībai, to gatavojot, labāk izmantot sojas krējumu vai rīsu pienu un rīsu miltus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Gaļa nesadzīvo arī ar pienu un piena produktiem, piemēram, sieru, krējumu, kefīru, medu, redīsiem, etiķi, marinādēm.

Pienu ājurvēdā uzskata par pilnvērtīgu ēdienu, ko vajadzētu lietot atsevišķi. To nevar kombinēt ar tik daudziem pārtikas produktiem, ka vieglāk nosaukt saderīgos – tie ir rieksti, garšvielas (ingvers, kanēlis, muskatrieksts, safrāns, kurkuma, kas palīdz mazināt gļotu dabu), žāvēti augļi, manna, gī sviests. “Nelietojiet pienu kopā ar citiem olbaltumvielas saturošiem produktiem, jo tām piemīt sildošas īpašības, bet piens atvēsina, tādējādi tie darbojas viens pret otru, traucē gremošanas uguns darbībai un veido organismā toksiskus savienojumus,” iesaka ājurvēdas speciāliste.

Jogurts nav savienojams ar skābiem augļiem, banāniem, mango, melonēm, gaļu, zivīm, sieru, karstiem dzērieniem, piemēram, tēju vai kafiju, kā arī ar cieti saturošiem produktiem, piemēram, kartupeļiem, maizi, makaroniem. Savukārt olas – ak, vai! – neder kopā ar pienu (smags trieciens omlešu un pankūciņu baudītājiem), jogurtu, sieru, kartupeļiem un augļiem, arī kūkās un tortēs ne.

Veselībai nelabvēlīgi vēl ir ēdieni ar krasi atšķirīgu temperatūru, piemēram, karsta kafija ar saldējumu. Ājurvēdā neiesaka ēst arī ļoti aukstu ēdienu, it īpaši ziemā, jo tad ķermenim vajag papildu uguni, enerģiju, lai to sasildītu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.