Foto-Paddington/Shutterstock

Vai drīkst ēst zaļu kartupeli? 0

Lasītājs jautā: “Zinu, ka nav vēlams ēst kartupeli, kas kļuvis zaļgans. Esmu dzirdējusi, ka šis zaļais tonis rodas tāpēc, ka kartupelis par daudz atradies gaismā. Bet mana kaimiņiene apgalvo, ka tā ir infekcija, slimība, kas ieperinājusies kartupelī, kamēr tas vēl atradies zemē. Kā īsti ir? Vai ēst šādu kartupeli patiešām ir veselībai kaitīgi? Varbūt pietiek, ja zaļgano daļu nogriež?”

 

LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 22
14 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
Policijas šefs skaidro, vai var sodīt par to, ka divi cilvēki dzīvo kopā, bet nav deklarēti vienā dzīvesvietā 79
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas Norvēģijā miruši 23 cilvēki 42
9 stundas
Lasīt citas ziņas

“Kartupelis satur daudz vērtīguma, piemēram, ogļhidrātus, olbaltumvielas, vitamīnus un minerālvielas, taču tajā ir arī vielas, kas ēdējam var būt kaitīgas, – tie ir glikoalkaloīdi. Plašākai sabiedrībai vispazīstamākais ir solanīns, kas darbojas tandēmā ar hakonīnu, otru izplatītāko glikoalkaloīdu kartupelī. Šie abi savienojumi veido līdz pat 90–95% no visiem glikoalkaloīdiem šajā dārzenī,” skaidro Latvijas Lauksaimniecības universitātes doktorants Reinis Zariņš. Viņš veic pētījumu par sekundāro metabolītu dinamiku kartupeļu uzglabāšanas un pārstrādes procesos.

Interesanti, ka patiesībā solanīna koncentrāciju bieži vien proporcionāli pārsniedz hakonīns, bet kā kaitīgo biežāk apspriež solanīnu.

Pētnieks uzsver – glikoalkaloīdi ir toksiski savienojumi, kuru pārdozēšanas rezultātā var rasties slikta dūša, vemšana, caureja, vēdera krampji vai galvassāpes. Ir arī smagāki gadījumi, pat nāve. Pasaules prakse gan liecina, ka ir gaužām problemātiski konstatēt saindēšanos ar glikoalkaloīdiem, tas nereti tiek saistīts ar citiem cēloņiem, bet nevis ar kartupeļiem.

Solanīna veidošanās cēloņi ir dabiski (ģenētiski, fizioloģiski), normālos apstākļos glikoalkaloīdiem kartupelī nevajadzētu pārsniegt drošo līmeni, kas, pēc Pasaules Veselības organizācijas atzinuma, ir 200 miligramu uz kilogramu svaigu kartupeļu.

Tomēr, ja rodas pastiprināta kairinājuma faktori, glikoalkaloīdu koncentrācija var būtiski pieaugt. Lūk, šie faktori: augsnes mitrums, augsnes apstrāde, klimats augšanas laikā, kartupeļu slimības augšanas laikā, to mehāniska bojāšana, aplama uzglabāšanas temperatūra. Ļoti būtiska ir gaismas ietekme, īpaši apvienojumā ar telpas siltumu, jo tas ļoti veicina glikoalkaloīdu koncentrācijas pieaugumu. Spilgtas gaismas un paaugstinātas temperatūras ietekmē mizā veidojas zaļās krāsas pigments, kā arī sākas kartupeļa asnošana. Par augstu koncentrāciju liecina arī rūgta garša.

Kaitīgie savienojumi visvairāk koncentrējas mizā un tās tuvākajos slāņos, kā arī asnos. Tie ir ļoti noturīgi, un augstas koncentrācijas gadījumā nekāda veida apstrāde nespēj pilnībā novērst saindēšanās risku, kas iespējams, ja ēd šādus kartupeļus.

“Prakse gan liecina, ka pat sazaļojuši vai saasnojuši kartupeļi nereti tiek lietoti uzturā, bet saindēšanās nenotiek. Tomēr ir vērts uzdot sev jautājumu – vai šis veselības risks ir tā vērts?!

Tā kā cilvēks pats nevar noteikt, cik šāds tupenis ir kaitīgs, – to var izdarīt tikai laboratorijā, veicot dārgus izmeklējumus, labāk tomēr izvairīties no lietošanas uzturā,” uzsver pētnieks.

 

Ieteikumi kartupeļu uzglabāšanai:

• nepakļaujiet tos spilgtas gaismas, īpaši saules ietekmei, uzglabājiet tumšā un sausā vietā, vēlamā temperatūra ir no 4 līdz 6 °C;

• uzglabājiet koka kastē vai dabiskās šķiedras maisā, jo svarīga ir laba gaisa cirkulācija;

CITI ŠOBRĪD LASA

• neturiet kartupeļus līdzās āboliem, plūmēm vai bumbieriem, jo šo augļu izdalītais etilēns pastiprina nobriešanu, kas var izraisīt ātrāku bojāšanos;

• savlaikus konstatējiet puvi, asnus, zaļo toni un tādus kartupeļus atdaliet no pārējiem, nelietojiet uzturā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LE
LETA
Ziņas
Infekcija izplatījusies ļoti strauji: aprūpes centrā Apē Covid-19 atklāts 48% iemītnieku 2
5 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas Norvēģijā miruši 23 cilvēki 42
9 stundas
LE
LETA
Veselam
Latvijā atklāts 1031 Covid-19 gadījums, bet miruši vēl 26 sasirgušie 5
10 stundas
LE
LETA
Veselam
Piektdien pret Covid-19 vakcinēti 1780 cilvēki, kas ir līdz šim augstākais rādītājs 1
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 22
14 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
Policijas šefs skaidro, vai var sodīt par to, ka divi cilvēki dzīvo kopā, bet nav deklarēti vienā dzīvesvietā 79
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas Norvēģijā miruši 23 cilvēki 42
9 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Daktera vārds tiek izķengāts pa visu valsti!” Ecmanis parāda Jakovina Covid-19 testus un noliedz, ka viņš ārstējis, būdams inficējies 70
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“It kā valdībā netrūktu problēmu…”: jaunā veselības ministra Pavļuta mājoklī pamanītas neizskaidrojamas dīvainības 38
2 dienas
Lasīt citas ziņas
SK
Skaties.lv
Veselam
Fizioterapeite: “Kustība svaigā gaisā ir kvalitatīvāka!” Dabas “sporta zāles” iespējas tiem, kuri ilgojas pēc fitnesa kluba
13 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Daktera vārds tiek izķengāts pa visu valsti!” Ecmanis parāda Jakovina Covid-19 testus un noliedz, ka viņš ārstējis, būdams inficējies 70
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Pavļuts: Šonedēļ noslēdzas vakcinēšanas pret Covid-19 pirmais vilnis 11
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Vēl nav panākta konkrēta vienošanās par armijas iesaisti vakcīnu pret Covid-19 loģistikā 3
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Kur ceturtdien atklāts vislielākais Covid-19 saslimušo skaits?
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Covid-19 inficētais otrdien braucis autobusā Rīga-Daugavpils; pasažierus aicina novērot savu veselības stāvokli 1
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Divos Latvijas novados fiksēts straujš Covid-19 gadījumu pieaugums 1
6 stundas
IK
Ilze Kuzmina
Ziņas
Koledžas baidās zaudēt prestižu un studentus. Kāpēc IZM vēlas tricināt to statusu? 2
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Komandantstundas laikā policijai izdevies notver vairākus noziedzniekus
4 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas Norvēģijā miruši 23 cilvēki 42
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
Gaidāma aukstākā nakts pēdējos gados. Cik zemu temperatūra kritīs? 1
9 stundas
LB
Latvijas Bizness
Ziņas
“Dzintars” atgriežas ar jaunu jaudu: jau pavasarī veikalu plauktos nonāks iecienītā zīmola produkcija 7
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Cilvēkiem bez negatīva Covid-19 testa neļauj lidot: pastāsta par situāciju “Rīgas” lidostā 4
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 22
14 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Princis Viljams atzinies, ka “izgāzies” ar dzimšanas dienas dāvanu mīļotajai Keitai: tā viņai nepatika 1
1 diena
SK
Skaties.lv
Kokteilis
Izjukušas Sanas Timmas un hokejista Kaspara Saulieša attiecības: “Novēlu atrast to īsto un vienīgo!” 11
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Uzņēmējs Māris Gailis atklāj, ar ko “patiesībā” darba laikā nodarbojas valsts ierēdņi 27
1 diena
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
Cīnās par Burtnieka ezeru vai par krēslu? Zvejnieki uzskata, ka pašvaldība melo un rīkojas beztiesiski 4
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Lidija un Lida
14 stundas
AG
Andris Grīnbergs
Ziņas
Aptauja: Kura no Maestro Paula melodijām Tev ir vistuvākā? 61
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izcilam brīvdienu ēdienam! Kalmāra gredzentiņi ar kokosriekstu pienu, kariju, ķiršu tomātiņiem un kabaci
1 diena
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Vakarā pirms aiziešanas mūžībā viņa teikusi māsiņai, lai telefonu vairs nelādē.” Kolēģi sēro par Astrīdas Kairišas nāvi 8
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“It kā valdībā netrūktu problēmu…”: jaunā veselības ministra Pavļuta mājoklī pamanītas neizskaidrojamas dīvainības 38
2 dienas
IK
Ilze Kuzmina
Ziņas
Koledžas baidās zaudēt prestižu un studentus. Kāpēc IZM vēlas tricināt to statusu? 2
21:46
LE
LETA
Ziņas
Komandantstundas laikā policijai izdevies notver vairākus noziedzniekus
19:56
LE
LETA
Ziņas
Cilvēkiem bez negatīva Covid-19 testa neļauj lidot: pastāsta par situāciju “Rīgas” lidostā 4
19:18