Foto – Matīss Markovskis un Shutterstock.com

Diētas vēsture 2

Ketogēnā diēta tika radīta specifiskiem nolūkiem – bērniem, kuri slimo ar epilepsiju, lai atrastu tādu uztura shēmu, kas palīdzēs samazināt epilepsijas lēkmju biežumu. Ketogēnajai diētai tas izdevās ar visnotaļ labiem rezultātiem. Tā strauji kļuva populāra, sākot no 1920. gada, taču vajadzību pēc šīs diētas ātri vien atcēla moderni antikonvulsanti – efektīvas zāles pret epilepsijas lēkmēm. Pašlaik epilepsijas slimniekiem lēkmes lielākoties tiek kontrolētas ar zālēm. Taču, ja cilvēkam zāļu terapija nepalīdz, nepieciešams apsvērt šādas diētas lietošanu, pirms tam konsultējoties ar ārstu.

Reklāma
Reklāma

Vai šāda diēta ir droša?

Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 264
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
Lasīt citas ziņas

Pētījumi rāda, ka vajag uzmanīgi apsvērt un samērot ieguvumus un risku, jo tai ir blakusefekti. Bērniem, kuri ievēroja ketogēno diētu ārstēšanas procesā no 1995. līdz 2001. gadam, pētnieki konstatēja tādus izplatītus blakusefektus kā organisma atūdeņošanās, slikta dūša un vemšana, aizcietējumi, kuņģa gļotādas iekaisumi, pankreatīts, nierakmeņu veidošanās un tauku vielmaiņas traucējumi.

Ir izvirzītas tēzes, ka ketogēnā diēta palīdz ne tikai epilepsijas, bet arī neirodeģeneratīvo saslimšanu gadījumā, taču, pirms izdara nepārprotamus secinājumus, šie jautājumi vēl jāpēta.

Otrais vilnis

CITI ŠOBRĪD LASA

Ketogēnā diēta būtu veiksmīgi aizmirsta, taču tās popularitāti veicināja jaunas vēsmas uztura zinātnē. Nedaudz atkāpjoties, atgādināšu – diētā ir daudz tauku, un tos savukārt mēdz iedalīt divās kategorijās. Pirmā ir tā sauktie labie jeb nepiesātinātie tauki, kas labvēlīgi ietekmē veselību. Otrie ir tā sauktie sliktie jeb piesātinātie tauki, kas veicina holesterīna līmeņa paaugstināšanos un izraisa sirds un asinsvadu saslimšanas.

Līdz šim pētījumi nepārprotami uzrādīja piesātināto tauku saistību ar sirds un asinsvadu saslimšanām, turpretī jaunākie pētījumi atklāj, ka piesātinātie tauki nebūt nav tik slikti, kā vēl nesen šķita. Pašlaik tas ir apstrīdams jautājums – kamēr vieni pētnieki apgalvo, ka piesātinātie tauki ir nepatiesi diskriminēti un tiem nav saistības ar sirds un asinsvadu saslimšanām, citi nesteidzas dejot prieka dejas ap speķi. Taču skaidrs ir viens: pat ja mums jāatvainojas par to, ka piesātinātie tauki nepatiesi apvainoti, tas nenozīmē, ka tos drīkst patērēt bez ierobežojuma. Iespējams, var pārstāt sev pārmest, ja salātiem pielikts trekns krējums, un nebaidīties apēst lieku siera šķēli, bet visam tik un tā jābūt ar mēru. Tomēr pasaulē, kurā jebkuru vēstījumu var viegli pārprast, tā noticis arī ar šo.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.