Foto: Shutterstock

Spināti un sparģeļi. Kādu labumu tie mums dod un kā pagatavot 0

Pavasaris nāk ar pārmaiņām ne tikai dabā, bet arī ēdienkartē. Vēlamies ēst veselīgāk, ne tikai domājot par slaidākām ķermeņa aprisēm, bet arī vieglāku pašsajūtu.

Noklausītā telefonsarunā dzirdētais atklāj iespējamu noziegumu – staltbrieža dēļ var nākties atvadīties no darba VUGD
“Mums sola miljonu eiro, ja piekrītam slēgt vidusskolu.” Kas izrādīsies stiprāks – domnieki vai vecpiebaldzēnu spīts? 6
Aizdomīgās sakritības. Kas ir Ēriks Ezeriņš, kas lēma par armijas pārtikas iepirkuma līgumu? 20
Lasīt citas ziņas
Viens no vienkāršākajiem un pareizākajiem veidiem noteikti ir palielināt dārzeņu daudzumu šķīvī, variējot krāsu, iegūto vielu un vitamīnu klāstā.

Šoreiz pētām zaļu un labumiem bagātu dārzeņu duetu – spinātus un sparģeļus, kuri iekaro arvien plašāku cienītāju pulku.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ko mums dod šie dārzeņi, kuriem tie ieteicami un kā pareizi pagatavojami?

“Spināti un sparģeļi savā ziņā ir līdzīgi – abi ir zaļas krāsas dārzeņi, kas uzreiz signalizē, ka ir K vitamīna avots, tomēr to vērtību saraksts ir garš,” teic uztura speciāliste Lizete Puga.

Spināti – svaiguma garša šķīvī

Uzturvērtība

100 gramos spinātu ir:

• 2,8 g olbaltumvielu

• 2,8 g balastvielu

• K, A, C vitamīns, folijskābe, beta karotīns, magnijs, dzelzs, hlorofils

Spināti ir lielisks vitamīnu un minerālvielu avots. Tie nav īpaši enerģētiski bagāti, tāpēc izmantojami kā viena no maltītes sastāvdaļām, lai palielinātu uzturvielas. Tajos ir maz kaloriju – 100 gramos tikai 25 kilokalorijas. Spināti satur daudz ūdens – ja tos cep vai sutina, jārēķinās, ka masa krietni saruks.

Šos dārzeņus īpaši ieteicams uzturā lietot grūtniecēm vai sievietēm, kuras plāno ģimenes pieaugumu, lai papildinātu folijskābes līmeni organismā, kas ir svarīga augļa attīstībai un augšanai.

Folijskābe uzlabo arī asinsriti. “Ne gluži atteikties pavisam, bet ierobežot spinātu daudzumu uzturā ieteicams tiem, kuriem ir dzelzs deficīts asinīs.

Spinātu lapas ir bagātīgas ar oksalātiem, kuri traucē dzelzs, cinka un kalcija uzsūkšanos, tāpēc, ja dzelzs organismā ir par maz, šis dārzenis var situāciju pasliktināt,” skaidro uztura speciāliste.

Spinātus var izmantot salātiem vai termiski apstrādātus, tomēr nevajadzētu tos lietot daudz un regulāri.

Tie nav ieteicami, ja ir aknu un nieru veselības problēmas, īpaši, ja ir nierakmeņi, jo spināti lielā daudzumā traucē sāļu un ūdens maiņu, tomēr citādi ieteicami visiem un samērīgā daudzumā nodrošina cilvēkam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas.

Sparģeļi – dabīgas mundruma zāles

Uzturvērtība

100 gramos sparģeļu ir:

• 2,2 g olbaltumvielu

• 2,9 g balastvielu

• A, K, D, C vitamīns, folijskābe, kalcijs, fosfors, kālijs, dzelzs, magnijs

Uzturvērtības ziņā sparģeļi ir līdzīgi spinātiem. Arī ieteicami grūtniecēm, kā arī sievietēm, kuras plāno grūtniecību. Lieliski noder, lai uzlabotu veselību, papildinātu ar nepieciešamajām uzturvielām un mazinātu nogurumu jauniešiem un arī senioriem.

Sparģeļos ir nedaudz vairāk cukura, tāpēc tie ir saldenāki, 100 gramos ir tikai 20 kilokaloriju.

Sparģeļi nesatur taukus, tātad ir draudzīgi sirds veselībai un figūrai. Tie ir bagāti ar ūdeni un antioksidantiem, kas palēnina organisma novecošanos un padara ādu veselīgāku.

Dārzeņus var ēst gan svaigā veidā, gan sautētus, gan ceptus un, protams, sablendēt smūtijos. Spinātus cilvēki biežāk izvēlas uzturā iekļaut svaigā veidā, piemēram, salātos, bet sparģeļus termiski apstrādāt, tomēr tas jādara prātīgi.

“Bieži vien sparģeļu gatavošanai tiek izvēlētas taukvielas: sviests, eļļa, arī daudz garšvielu, kas maltīti ātri vien var pārvērst nevajadzīgi treknu,” piekodina Lizete Puga.

Tie ir jālieto, bet ar mēru. Abi zaļie dārzeņi labi garšo un bieži tiek gatavoti kopā ar sieru, piemēram, siera mērcēm, tomēr arī šis produkts ar sātīgumu un taukvielām var nomākt dārzeņu labās īpašības, tāpēc nav ieteicams aizrauties ar treknām siera mērcēm.

Dienā ikvienam no mums jāapēd vismaz 500 gramu dārzeņu, no kuriem viena porcija noteikti ik pa laikam varētu būt spināti vai sparģeļi, atceroties, ka sabalansētu uzturu veido visi varavīksnes krāsu dārzeņi. Iedvesmai – redakcijas veselīgas receptes pavasara vitamīnu devai!

Pieredze

Visgaršīgākie slinkie salāti

Krista Dzidzēviča, žurnāla “36,6”galvenā redaktore

Spinātus ēdu diezgan bieži, tie man tiešām garšo un ir vieni no mīļākajiem ātrajiem salātiem, ar kuriem steigā vai slinkākos vakaros pēc garas darbadienas remdēt izsalkumu.

Spinātu lapas, ķiršu tomātiņus, kubiņos sagrieztu papriku un svaigo gurķi lieku bļodā. Mērcītei izmantoju mazliet olīveļļas, lai nepazaudētu vitamīnu devu, un piespiežu citrona sulu. Sāta sajūtai palīdz sarīvēts siers, taču bez tā var arī iztikt, ja salāti ir kā piedeva siltajam ēdienam.

Beigās visu pārkaisu ar lociņiem vai kādiem citiem zaļumiem. Ātri, ērti un garšīgi!

Gardās spinātu lapas ir arī lieliska smūtiju kokteiļa bāze, kas patīkami kontrastē ar saldiem augļiem un ogām.

Banānu un kivi sagriežu mazos gabaliņos, pievienoju spinātu lapas, saldētas mellenes un sablendēju. Pēc tam pievienoju balto jogurtu (ne grieķu jogurtu, bet bez piedevām, tātad ar minimālu cukura daudzumu), turpinu blendēt. Beigās pārkaisu čia sēklas – veselības, modruma deva glāzē ir gatava!

Kā es zaudēju sparģeļu nevainību

Gunta Lūse, žurnāliste

Sparģeļu laiku Berlīnē vai Milānā nav iznācis piedzīvot. Taču nu jau pāris gadu kāri gaidu sparģeļu laiku tepat Latvijā. Esmu atradusi audzētājus, kas tos piedāvā, un vietas, kur tos pārdod (piemēram, vērts sekot interneta vietnei Kalnienas sparģelis vai tāda paša nosaukuma grupai feisbukā).

Man spilgti iespiedusies prātā pirmā reize sparģeļu gatavošanā. Darīju visu trīcošu sirdi un neveikli, jo šķita, ka tā ir milzu māksla – nesačakarēt sparģeļus. Izrādījās, ka pagatavošana ir vienkārša un eleganta.

Lai arī zaļie dzinumi man iegaršojās tāpat – kraukš, kraukš! – tomēr nolēmu pagatavot slaveno Holandes mērci.

Zaļos dzinumus nomazgāju, nogriežu cietos kāta galiņus un virs tiem nedaudz apmizoju. Sparģeļus vāru pavisam īsu brīdi – kādas 4 minūtes. Taču man labāk garšo, ja tos izcep cepeškrāsnī.

Spriganās puķes sarindoju uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, apsmidzinu ar eļļu un pārpilinu citrona sulu. Cepu aptuveni 15 minūtes 180 grādos.

Taču, pirms tos lieku cepties, katliņā izkausēju sviestu – tam jāpaspēj atdzist. Kausēju uz mazas uguns un noteikti nosmeļu putas.

Mērcei ņemu lēzenu bļodu un tajā atdalu trīs olu dzeltenumus, pieleju kādu karotīti baltvīna etiķa un iespiežu citrona sulu, jo mērcei vajag mazliet skābuma. Bļodu lieku virs katliņa, kur virst ūdens, uguns ir neliela.

Ar rokas putojamo slotiņu sāku intensīvi kult, dzeltenumi sāk sabiezēt. Jāuzmanās, lai par daudz nesakarst, tad iznāks tikai omlete.

Kad dzeltenums iebiezējis, turpinot kult, pakāpeniski pieleju izkausēto sviestu. Mērce iznāk krēmveidīga – skābā krējuma konsistences. Vēl pieberu mazliet sāls un piemaļu melnos piparus. Pagaršoju, jo varbūt vajag vēl citrona sulu. Lūk, visa māksla! Lieku uz šķīvja veselīgos sparģeļus, pārleju ar mērci un baudu.

SAISTĪTIE RAKSTI

Mūsu eksperte

Lizete Puga, uztura speciāliste

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Sekas pēc vīrusu infekcijām – par Covid-19 neiroloģiskajām sekām tiek publicēts aizvien vairāk datu
Cik veselīgs ir tavs ikdienas mazgāšanās rituāls
Vēdersāpes, slikta dūša, elpas trūkums, nieze… Kad pārtika kaitē veselībai
“Latvijā pašlaik absolūti ignorē primāro veselības aprūpi.” Ārsts Apinis uzsver, ka ģimenes ārsts nav tikai tas, kurš izraksta recepti un uzkar kaklā fonendoskopu
Noklausītā telefonsarunā dzirdētais atklāj iespējamu noziegumu – staltbrieža dēļ var nākties atvadīties no darba VUGD
“Mums sola miljonu eiro, ja piekrītam slēgt vidusskolu.” Kas izrādīsies stiprāks – domnieki vai vecpiebaldzēnu spīts?
Aizdomīgās sakritības. Kas ir Ēriks Ezeriņš, kas lēma par armijas pārtikas iepirkuma līgumu?
VIDEO. Populārā dziedātāja Laima Vaikule: “Būt vecam ir pretīgi! Pat nešaubieties!”
Putins bija plānojis Ukrainā “totālu tīrīšanu no mājas uz māju”, to atklāj nopludināti dokumenti
Lasīt citas ziņas

Sadarbības projekts
Moderna „Mēness aptieka” atvērta tirdzniecības centrā „Sāga”
Kas notiek mūsu organismā, ja vairāk par četrām stundām dienā sēžam
Padomu kopums guļoša pacienta aprūpē, atbilstoša inventāra nozīme
Kā varam likt sāpēm atkāpties
Labs farmaceits uzdod jautājumus
9 pazīmes, ka jūs guļat par maz
Mēness aptieka: Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju mājas aptieciņas iegādē seko mediķu ieteikumiem
„Mēness aptieka” saņem starptautiski atzītu klientam draudzīgā uzņēmuma novērtējumu
Kādus vitamīnus lietot spēku atjaunošanai pēc ziemas
Mūsdienīgi rekonstruēta diennakts „Mēness aptieka” Pārdaugavā
Starptautiskā konferencē meklēs veidus, kā izmantot medicīniskās laboratorijas Latvijas veselības aprūpes sistēmas uzlabošanai
Padomi romantiskai Visu mīlētāju dienai tiem, kuri vairs nav jaunieši
Īsais ceļvedis vitamīnu lietošanā
Bērnu un jauniešu treniņā piedalās Starptautiskās Paralimpiskās komitejas prezidents Endrjū Pārsons
Farmaceita padomi piemērotas zāļu formas izvēlei
Mēness aptieka: Kuri dabas līdzekļi izmantojami stresa ietekmes mazināšanai
Paplašinot pakalpojumu pieejamību pieaugušajiem un bērniem, VCA atver jaunu poliklīniku „Dole”
Daudz alkohola vai kofeīna, urīnceļu infekcijas, nierakmeņi un citi iespējamie iemesli fizioloģiskās funkcijas traucējumiem
Aktuāli padomi ādas aizsargfunkciju stiprināšanai ziemā
Ukraiņu farmaceits Latvijā
Ko ēst vai ko neēst, lai dzīvotu ilgāk
Mēness aptieka: Farmaceiti un farmaceitu asistenti no Ukrainas sniedz ieguldījumu Latvijas iedzīvotāju farmaceitiskajā aprūpē
Kā salviju izmanto veselībai
Dažādi augšējo elpceļu vīrusi – ko darīt veselības uzlabošanai
Ko svarīgi zināt par respiratori sincitiālo vīrusu
Astoņi ieteikumi pareizai zāļu lietošanai
Gudrās ēšanas ABC jeb pirmssvētku padomi vielmaiņas uzlabošanai
Kas ir svētku sirds sindroms, kā no tā izvairīties
TOP 5 notikumi veselības aprūpē 2022. gadā
„Mēness aptieka”: vīnu un dzirkstošo vīnu pirms Jaunā gada pērk par 50% vairāk nekā bezalkoholiskos dzērienus
Skatītāja iesaka Kariņam jaunu reformu: “Vajag ļaut veikt eitanāziju invalīdiem un onkoloģiski slimajiem, jo cits nekas neatliek…”
Kāpēc NMPD bezpajumtniekus no parkiem savāc, bet ne vienmēr brauc uz izsaukumiem no mājām?
Bailes no zobārsta. Speciālista ieteikumi, kā pārvarēt dentofobiju?
Zinātnes progress. “Diseldorfas pacients” – piektais cilvēks pasaulē, kas veiksmīgi izārstēts no HIV
VIDEO. Ārsts apgalvo, ka viņa ķermenis bioloģiski ir 20 gadus jaunāks par viņa vecumu. Pieci ēdieni, ko viņš ēd, lai būtu “mūžam jauns”
“Trauma bija pārāk smaga, stacionēšana – novēlota” – latviešu orgānu donore Alīna pēc nāves izglābusi piecus cilvēkus
“Mums sola miljonu eiro, ja piekrītam slēgt vidusskolu.” Kas izrādīsies stiprāks – domnieki vai vecpiebaldzēnu spīts?
Nepatīkamu pārsteigumu vakar piedzīvojuši Rīgas koru skates dalībnieki: rezultāts augsts, bet uz “Koru kariem” viņi netiks
Kažociņš: Krievija jebkurā laikā var viegli un ātri izvietot taktisko kodolieročus Baltkrievijā
FOTO. Dabas varenība visā savā košumā – Gauja pie Zvārtavas izkāpusi no krastiem
VIDEO, FOTO. Ja satiksi Zelenski nodot viņam… Aktieris Orlando Blūms Ukrainas prezidentam nodod vēstījumu no savas mammas
Pedofils uz 15 gadiem aiz restēm: “tēvoča” Dmitrija noziedzīgie nodarījumi nāca gaismā pēc kādām Pierīgā notikušām viesībām
FOTO. Moderni materiāli, jaunas tehnoloģijas un idejas visiem, kas būvē vai remontē. Nedēļas nogalē aizvadīta izstāde “Māja I 2023”.
Live
TEKSTA TIEŠRAIDE. KARŠ UKRAINĀ. Krievija nodevusi Irānai kiberieročus apmaiņā pret droniem
VIDEO. Aleksandrs Lukašenko pie sevis ciemos uzaicinājis gubernatorus: viesi spiesti vakariņot pie galda, uz kura atrodas… suns
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 21. līdz 26.jūnijam
Emīls, Egita un Monvīds – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Megana Mārkla pēc viesošanās Londonā gaužām neapmierināta ar 96 gadus vecās karalienes Elizabetes II “uzvedību”
VIDEO, FOTO. “Tu esi mans varonis!”: Holivudas aktieris Bens Stillers devies uz Ukrainu, lai satiktu tur Zelenski
Mūsējie uzvar īpašā auto rallijā Dānijā
Tukuma pusē teju par 40% varētu pieaugt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs
Labs ēdiens skolās un bērnudārzos – pašvaldību rokās
20:35
Ko avīzes rakstīja pirms 100 gadiem – mežu darbi Cesvainē
20:07
Arī susurim vajag savu māju
19:38