Foto – Shutterstock

Kritiska attieksme pret putu matračiem 0


Pamats teju visiem putu matračiem ir vienāds – tās ir poliuretāna putas, taču šā materiāla īpašības būtiski atšķiras atkarībā no sastāva un poru veidošanas tehnoloģijas. Ražotāji poliuretānam pievieno dažādas piedevas, kas maina matrača īpašības – tas kļūst cietāks vai mīkstāks, poraināks vai blīvāks. Dažiem cilvēkiem vēl kopš padomju laikiem ir palikušas negatīvas atmiņas par poliuretāna matračiem, kam bija slēgtas, burbulīšiem līdzīgas poras, tāpēc tajās uzkrājās mitrums, un dažu gadu laikā matracis zaudēja savas īpašības – kļuva ciets, sapelēja. Mūsdienās tehnoloģijas būtiski attīstījušās – tagad matračiem ir vaļējas šūnas, kas labi izžūst un ventilējas.

Reklāma
Reklāma

Ja nevēdina − sapelē

Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
“Neviens nezina, kā viņu ārstēt…” izmisusi ģimene lūdz sabiedrības atbalstu mazā Roberta ārstēšanai
Lasīt citas ziņas

Aptaujājot cilvēkus, kuri ilgāku laiku gulējuši uz putu matračiem, teju vienīgais iebildums ir pelējums, kas parādījies pēc 2–3 gadu lietošanas. Kāpēc tā notiek? Cilvēks miegā svīst, tāpēc jebkurš matracis pakļauts nevēlamai mitruma ietekmei. Var iegādāties visdārgāko matraci, kam audumā ieausts sudraba pavediens un kas izgatavots no elpojošiem materiāliem, bet, ja nav gaisa cirkulācijas, kas izžāvē matraci, pelējuma risks katru gadu pieaug. Ja matracis novietots uz redelēm un zem gultas nav sablīvētu mantu kaudzes, šādas problēmas nerodas. Savukārt, ja matracis stāv uz grīdas vai citas virsmas, to ieteicams regulāri izvēdināt, noņemot gultas veļu un paceļot uz augšu. Pelējums, kas reiz iemitinājies matracī, nav pilnībā likvidējams un būtiski kaitē cilvēka veselībai, tāpēc šāds matracis būtu jāizmet.

Trīs atšķirīgi putu matrači

Lai gūtu priekšstatu par trīs dažādu līmeņu matračiem, izpētījām to sastāvu, izmantotās tehnoloģijas un izmēģinājām, kāda ir sajūta guļot. (Sk. tabulu.)

CITI ŠOBRĪD LASA

Matrači ir dažādi – cietāki un mīkstāki. Atkarībā no ķermeņa svara arī ieteicamā cietība atšķiras (smagākiem cilvēkiem parasti ērtāk ir gulēt uz cietāka matrača). Ja būs par mīkstu, ķermenis netiks pietiekami atbalstīts, tāpēc būs sajūta kā guļamtīklā – mugurkauls būs nepareizi izliecies, un ilgtermiņā tas var radīt sāpes. Guļot uz pārāk cieta, vienmērīgs atbalsts būs nevis visām ķermeņa daļām, bet tikai pleciem un gurniem, tādējādi tiks saspiesti muskuļi un asinsvadi, traucēta normāla asinsrite, cilvēks bieži grozīsies un jutīsies neizgulējies.

Agita Zariņa ir pārliecināta: – Jebkurā gadījumā nav universāla matrača, uz kura visi cilvēki gulēs vienādi labi, lai cik kvalitatīvs tas būtu. Arī prakse pierāda, ka ļoti līdzīgos apstākļos cilvēks ar minimālām pārmaiņām mugurkaulā var just lielas sāpes, bet cilvēks ar nopietnu diagnožu buķeti var justies labi un netraucēti. – Tāpēc katram jāpiemeklē savs matracis, kas palīdzēs labi izgulēties un atjaunot spēkus nākamajai dienai.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.