Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: Pexels.com

Seši padomi medikamentu lietošanā! 9

Mūsdienās ir pieejami dažādi veidi kā organizēt savu medikamentu lietošanas rutīnu, ko var darīt pats seniors vai seniora aprūpes persona.

Reklāma
Reklāma
“Tu padarīji mana desmitgadīgā dēla dienu neaizmirstamu!” Ādažos kāds svešinieks no sirds iepriecinājis zēnu, kurš nupat nopircis makšķeri
“Es nerunāju latviski!” Tūrists no Šveices, kurš apguvis latviešu valodu, sašutis, ka vairākās kafejnīcās nevar veikt pasūtījumu valsts valodā 158
13 noslēpumi, kas franču sievietēm ikdienā ļauj izskatīties tik satriecoši 11
Lasīt citas ziņas

1. Uzlīmes uz medikamentu kastītēm: Aptiekās recepšu zālēm farmaceiti līmē virsū uzlīmes, kurās ir uzrakstīts medikamentu lietotāja vārds, uzvārds un lietošanas instrukcija, veicinot drošu medikamentu lietošanu.

Šī metode ir efektīva arī situācijās, lai nesajauktu, kurš medikaments ir paredzēts kuram, piemēram, ja vienā mājsaimniecībā dzīvo senioru pāris. Arī seniors var papildināt uzlīmēs noteikto medikamentu lietošanu, piemēram, ar dienas laiku, kurā medikaments jālieto vai norādījumus, piemēram, lietot kopā ar ēdienu vai nelietot kopā ar kādiem citiem medikamentiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

2. Medikamentu kastītes: Aptiekās var iegādāties medikamentu kastītes, kurās var tos sadalīt atbilstoši to lietošanas instrukcijām, piemēram, dienas, nedēļas vai mēneša griezumā.

3. Medikamentu lietošanas atgādinājumi telefonā: Telefonos ir pieejamas vairākas aplikācijas, kurās ir iespējams uzstādīt paziņojumus nepieciešamajos medikamentu lietošanas laikos. To var izdarīt gan paši seniori, gan viņu aprūpes persona.

4. Pierakstu lapiņas: Uz pierakstu lapiņas sarakstīti pareizi zāļu nosaukumi un lietošanas laiki var palīdzēt atcerēties, ja lapiņa ir novietota vietā, kur tā visu laiku redzama, piemēram, virtuvē uz ledusskapja. Papildu tam ir jāsaglabā visu rakstīto informāciju, kas nāk kopā ar zālēm (ārsta norādes, lietošanas instrukciju), un jāglabā to vietā, kur to var viegli atrast.

5. Ģimenes locekļi vai aprūpētāji: Seniori var iesaistīt ģimenes locekļus vai aprūpētājus medikamentu pārvaldībā. Seniori var kopīgot ar savām uzticības personām savu zāļu lietošanas grafiku vai piešķirt viņiem piekļuvi medikamentu atgādinājuma lietotnēm. Ja tas ir par sarežģītu, tad var lūgt ģimenes locekļiem vai aprūpētājiem uzlikt atgādinājumus savā telefonā un senioram piezvanīt konkrētā laikā, kad jālieto medikaments.

6. Ārsti un farmaceiti: Ja ir radušies jebkādi jautājumi par medikamentu lietošanu, aicinām doties uz tuvāko aptieku un konsultēties ar farmaceitu. Tāpat senioriem ir jāplāno regulāra zāļu lietošanas pārskatīšana ar savu ārstējošu ārstu, lai nodrošinātu, ka zāļu lietošanas režīms joprojām ir piemērots.

Reklāma
Reklāma

*Eiropas iedzīvotāju veselības aptaujā (EIVA) 2019.–2020. gadā tika aptaujāti 6 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 gadiem, kuru atbildes tika vispārinātas uz visiem attiecīgā vecuma iedzīvotājiem. Aptaujā tika noskaidrota iedzīvotāju pašsajūta un subjektīvais viedoklis par savu veselību, kā arī dots pašnovērtējums dzīves veidam, veselības aprūpes pakalpojumu izmantošanai un pieejamībai saistībā ar iedzīvotāju sociāli ekonomiskiem rādītājiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.