Veselam
Uzturs

Sarkans tomāts no dzeltena ar daudz ko atšķiras. Dārzeņu un to krāsu nozīme uzturā0


Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: PantherMedia/SCANPIX/LETA

Ieva Apiņa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

“Kā agrā pavasarī veikalos var nopirkt pašmāju tomātus, ēdu tos svaigajos salātos līdz vēlam rudenim, pārsvarā sarkanos un, kad nokrītas cena, arī dzeltenos. Laikam jau tas nav īsti pareizi?” jautā Maija no Cēsīm.

“Ja, iepazīstoties ar cilvēka ēdienkarti, redzu, ka viņa uzturs ir pārāk vienveidīgs vai tajā ir par maz dārzeņu, pastāstu, kāpēc tie jāēd, ar ko atšķiras, piemēram, dzeltenais tomāts no sarkanā, un kāpēc nevajag visu laiku ēst tikai sarkanos tomātus.

Tas pats attiecas uz kāpostiem, salātiem, jo burvju vārds ir krāsainība.

Jo antioksidanti – krāsu pigmenti, no kuriem atkarīga dārzeņu krāsa, – cīnās ar brīvajiem radikāļiem mūsu organismā, izķer sliktās šūnas, un šīs bioloģiski aktīvās vielas ar uzturu jācenšas uzņemt visdažādākās,” stāsta kūrorta rehabilitācijas centra Jaunķemeri uztura speciāliste Ilze Lutere.

“Starp citu, tos pašus tomātus nevajag vienmēr tikai ēst svaigu salātu veidā, tos var lietot, piemēram, sablendētus vai vēl labāk – viegli termiski apstrādātus, jo antioksidants likopēns, ko satur tomāti, vislabāk uzsūcas no termiski apstrādātiem tomātiem. Turklāt ne visi var ēst svaigus tomātus, taču var sa­blendētus vai nedaudz termiski apstrādātus.

Diemžēl cilvēki ir pieraduši pie vienveidīguma, viņi nepazīst fenheli, kolrābi, batāti, baltos apaļos redīsus, ko var grauzt kā ābolus, tie ir ļoti sulīgi, kraukšķīgi, saldeni un nav asi, tāpēc nekairina kuņģa gļotādu, līdz ar to ir laba alternatīva tiem, kas nevar ēst mūsu mazos sarkanos redīsiņus.

Saistītie raksti

Svarīgi, kā pagatavo salātus. Piemēram, pievienots skābais krējums rada papildu skābumu, un pret skābumu jutīgāki cilvēki to uzreiz jutīs, viņiem labāk salātus papildināt ar kādu eļļas mērcīti.

Zinātniski visvairāk pētītā ir olīveļļa, ko ļoti slavē kardiologi, jo tajā ir omega-9 taukskābes, kas paaugstina labo (augsta blīvuma) holesterīnu un pazemina slikto (zema blīvuma) holesterīnu, uzlabo asinsvadu sieniņu elasticitāti.”

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Lasītākie

LE
LETA
Latvijā
No rītdienas vajadzēs “pārkārtot dzīvi”. Divās Latvijas pilsētās Covid-19 dēļ nosaka ierobežojumus. Kas mainīsies to iedzīvotājiem?
9 stundas
LA
LA.LV
Latvijā
VIDEO: Francijas prezidents Bastejkalnā patīkami pārsteidz ielu muzikantu 3
9 stundas
SK
Skaties.lv
Latvijā
Sīkraga iedzīvotāju šausmu vasara: rāmā ciema pie jūras mieru satricina cūcīgu tūristu bari 19
11 stundas
LE
LETA
Ekonomika
Auto tikai turīgajiem? No nākamā gada auto īpašniekiem jārēķinās ar jaunu nodokli 24
10 stundas
LE
LETA
Latvijā
“Un citiem latgaliešiem pasaki, ka vajag viņu gāzt na**j!” Ubanovičs Saeimā aizmirst izslēgt mikrofonu 12
16 stundas