Foto – Shutterstock

VIEDOKLIS 0

Latvijas Kaulu, locītavu un saistaudu slimnieku biedrības valdes locekle Marika Karlsone: “Ikvienam muskuļu un skeleta sistēmas slimību pacientam ir svarīgi laikus nokļūt pie speciālista. Tāpēc atbildīgajām institūcijām ir jādomā, kā samazināt rindas pie reimatologa, kā arī jādomā par iespēju organizēt reimatologu izbraukumus uz reģioniem un mainīt pierakstu sistēmu. Ir nepieciešams piešķirt papildu finansējumu arī specifiskajām – precizējošajām – analīzēm, lai saglabātu pacientu darbspējas un panāktu to ātrāku atgriešanos darbā pēc operācijām, kā arī noteiktu regulāru rehabilitācijas kursu finansēšanu no valsts puses.”

Reklāma
Reklāma

Uzziņa

Muskuļu un skeleta sistēmas slimības

Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
Kokteilis
12 biežāk sastopamie ģimenes locekļu tipi. Noskaidro, pie kura piederi tu!
RAKSTA REDAKTORS
Ineses Supes cīņa turpinās: “Kad iznācu no ķirurga kabineta, es apraudājos, jo man gribējās iznākt kā uzvarētājai, bet tā pagaidām nesanāk”
Lasīt citas ziņas

* Reimatoīdais artrīts (RA) ir iekaisīgā artrīta forma, kas var skart jebkura vecuma cilvēku. Par tās iemeslu uzskata imūnās sistēmas reakciju, kas izpaužas kā iekaisums, kurš skar locītavas un citus audus. Neārstēts artrīts laika gaitā var radīt bojājumus un spēcīgas sāpes locītavās, to deformāciju un izraisīt invaliditāti, tādējādi ierobežojot darbaspējas.

* Ankilozējošs spondilīts ir progresējoša un hroniska reimatisku traucējumu slimība, kas skar galvenokārt mugurkaulu, kā arī locītavas, cīpslas un saites. Atkārtojoties iekaisumam un slimībai saasinoties, tiek bojāti locītavu saistaudi, kas ilgākā laika periodā var izraisīt skriemeļu saaugumus un radīt invaliditāti. Visbiežāk ar to slimo vīrieši.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Psoriātisks artrīts 80% gadījumu attīstās pēc psoriāzes parādīšanās. Tas izraisa locītavu iekaisumu, tās kļūst jutīgas, pietūkušas un kustību laikā sāpošas. Var būt arī skartas saites un cīpslas ap locītavām. Reimatoīdā faktora iztrūkums asinīs palīdz atšķirt psoriātisko artrītu no reimatoīdā artrīta. Šis artrīts var sagādāt lielākas sāpes un darba ierobežojumus nekā reimatoīdais artrīts.

Avots: izdevums “Muskulo-skeletālās sistēmas slimības 
un Latvijas darba tirgus”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.