Foto – Shutterstock

Ilgā gaidīšana uz diagnozi 0

“Svarīgākais – agrīna diagnostika un pareiza efektīva ārstēšana. Diemžēl bieži vien esmu saskārusies ar situāciju, ka pacients lieto zāles, taču uz jautājumu, kāda ir diagnoze, ja lietotas šīs zāles, seko atbilde – tās nav. Jo tas ir dārgi. Protams, ar ģimenes ārsta nosūtījumu pacientam jāveic mazāks līdzmaksājums par izmeklējumiem, taču šajā gadījumā uz tiem jāgaida divi vai trīs mēneši. Tādēļ pacienti daudzus izmeklējumus veic par savu naudu, un tas diemžēl ir dārgi,” saka ārste. “Nereti līdz reimatoīdā artrīta pirmreizējās diagnozes noteikšanai paiet septiņi mēneši, un tas ir dramatiski, jo, aizkavējoties ārstēšanai, jau pēc gada sākas nopietnas pārmaiņas locītavās.”

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas
Vēl reimatoloģe atzīmē, ka 30% pacientu (Latvijā ir 10 000 artrīta pacientu) nav efektīvi bāzes medikamenti, un tas nozīmē, ka efektīvie jeb bioloģiskie medikamenti būtu vajadzīgi diviem tūkstošiem pacientu. Šie medikamenti pacientiem palīdz atgriezties dzīvē (kaut arī nespēj izārstēt). “Manuprāt, Veselības ministrijai par daudz līdzekļu jāizdod pacientu netiešajām izmaksām, kas ir aprūpe mājās, invaliditāte, darba nespēja un viss, kas ar to saistīts. Tā nav veselība, tā nav medicīna,” teic ārste.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.