Foto – Shutterstock

Ne dienu bez taukiem! Kādēļ svarīgi uzņemt arī taukus un dažas viltības uzturam, ja jātievē 0

Kaut arī tauki mēdz sakrāties nevēlamās ķermeņa vietās un veidot liekos kilogramus, tie organismam ir tikpat nepieciešami kā olbaltumvielas un ogļhidrāti. Tauki arī uzlabo ēdiena garšu un rada sāta izjūtu. Svarīgs ir vienīgi uzņemtais daudzums.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 264
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
Lasīt citas ziņas

Skaistumkopšanas un veselības centra “Wellslim” uztura speciāliste Guna Rijkure pastāsta, ka tauki veido mehānisku izolācijas slāni ap jutīgiem orgāniem, piemēram, ap acīm. Tauku polsterīši nepieciešami pēdas velvēm, lai mazinātu mehānisko slodzi, kā arī nierēm, lai orgānam būtu kur balstīties un lai cilvēkam aukstumā mazāk saltu. Tauki organismā veicina dažādu hormonu, kā arī A un D vit­amīna izstrādi un uzsūkšanos. Neuzņemot pietiekami daudz tauku, āda kļūst sausa un ātrāk veidojas krunciņas. Ja strauji tiek zaudēts svars, pastāv paaugstināts žultsakmeņu veidošanās risks.

Ja cilvēks nav korpulents, 25 – 30% no visa dienā uzņemtā uzturvielu daudzuma jābūt taukiem. Vīriešiem jāapēd 70 – 150 gramu, sievietēm – 60 – 100.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tauku šūnas organismā kalpo arī kā depo, kur sakrājas toksīni. Cenšoties notievēt, noteikti jādzer daudz ūdens, lai tos izskalotu no organisma.

Veselīgie tauciņi

Tauku vērtība ir atkarīga no tajos esošajām taukskābēm. Mononepiesātinātās taukskābes paaugstina”labā” un samazina “sliktā” holesterīna līmeni asinīs, uzlabo šūnu jutību pret insulīnu, lipīdu un tauku vielmaiņu, tādēļ palīdz attālināt cukura diabētu un aterosklerozi. Tās satur augu eļļas, lazdu rieksti, zivis, putnu, cūkas un liellopu tauki, sviests un kvalitatīvs margarīns, kā arī citi produkti.

Polinepiesātinātās tauk­skābes veido organisma šūnas, to apvalkus un ir būtiskas to vielmaiņai. Tās sastopamas, piemēram, augu eļļās, treknajās zivīs, kviešu dīgstos, valriekstos, putnu un cūku taukos.

Dažas šo tauku taukskābes ir īpaši nepieciešamas veselībai, piemēram, omega-3 taukskābes, ko bagātīgi satur treknās zivis. Tās uzlabo asinsriti un imunitāti, novērš trombu veidošanos un mazina iekaisumu. Cenšoties atbrīvoties no liekā svara, zivis ieteicams ēst vismaz divreiz nedēļā pa 200 gramiem.

Tomēr jāņem vērā, ka arī nepiesātinātie tauki, kalorijas neliekot lietā, pārvērtīsies liekos svara kilogramos. Tiem, kas rūpējas par slaido līniju, G. Rijkure iesaka neaizrauties ar avokado un riekstu ēšanu. Viens vidēja lieluma avokado satur ap diviem gramiem tauku, bet desmit lazdu rieksti – ap 8,5 gramiem tauku.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.